keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Rapea pataleipä

Siitä onkin jo (järjettömän) pitkä aika kun viimeksi tein pataleipää. En ihan oikeasti edes käsitä että miksi, tämän rapeakuorisempaa, pehmeäsisältöisempää ja aromikkaampaa leipää kun ei kotikonsteilla saa! Aivan ihanaa oikeasti, suu vaan vetäis vaikka koko leivän kerralla. Siemenistä + yrteistä tulee nami (sekä mahtavalla tavalla aika jännä!) maku ja etenkin pikkuiset unikonsiemenet tekevät koko leivästä ihanan pilkullisen. Harmi ettei leikatusta leivästä tullut näköjään napattua kuvaa :/ Needless to say, kolmen hengen aamiaisen jäljiltä tätä leipää ei isoa palaa jäänyt ;) Reseptiin inspiroiduin Annin Uunissa -blogista ja hänen pataleivästään.





Ainesosat:

3 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
4 rkl unikonsiemeniä
4 rkl auringonkukansiemeniä
0,75 rkl timjamia
2 tl suolaa
3,5 dl vettä
öljyä


Ohje:

Sekoita jauhot, hiiva, siemenet, timjami sekä suola suuressa kulhosa. Lisää lämmin (42 asteinen) vesi ja sekoita hyvin, älä kuitenkaan vaivaa. Peitä tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. MItä kauemmin sitä parempi, itsellä oli lähes vuorokausi.




Taikinan ollessa paistovalmis, kaavi löysä taikina hyvin jauhotetulle tasolle ja kääntele se jauhoja lisäten palloksi. Taikina tarvitsee melko paljon lisäjauhoja tässä vaiheessa mutta älä kuitenkaan vaivaa vaan kääntele varovasti. Anna taikinan kohota liinan alla vielä 30 min. Lämmitä sillä aikaa uuni 225 asteeseen ja aseta teräskattila/uunipata tms. uuniin lämpenemään. Uunin ollessa kuuma sivele kattilan/padan pohja ja reunat öljyllä ja heitä taikina kattilaan. Sudi pintaan hiukan öljyä, ripottele vehnäjauhoja ja tee muutama viilto jos haluat. Laita kattilan/padan kansi kiinni ja paista 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä n. 20 min.



Ihan perus teräskattila toimii!


Vinkki: Aina järjettömän hyvää uunituoreena tuorejuuston, graavilohen ja keitetyn kananmunan kanssa ;)



2 kommenttia:

  1. Oi nam! Taidan leipoa viikonloppuna kanssa ja ripauttaa timjamia sekaan :) Kiitos linkityksestä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti, timjami teki tästä aivan mielettömän hyvää! Mielestäni (ja porukoideni mielestä kai myös) parasta leipää jonka olen koskaan leiponut :)

      Ja eipä kestä! <3

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)