tiistai 25. marraskuuta 2014

Kahvilla voidellut olutsämpylät

Tämä on variaatio reseptistä jonka bongasin tuoreimmasta Glorian Ruoka & Viini -numerosta ja tulos oli aika kiva vaikka itse sanonkin! Tumma olut yhdistettynä fenkoliin, neilikkaan ja pomeranssiin luo kivan talvisen tunnelman ja yön yli jääkaapissa kohotus saa aromit aika kohdalleen muutenkin. Mielestäni nämä hiukan makeahkot ruissämpylät onvat parhaimmillaan lämpiminä kanelituorejuuston kera. Trust me, guys. Kuulostaa ehkä oudolta mutta kokeilkaa! Yhdysvalloissa asuessani tuli eräänä iltana hengailtua Las Vegas Boulevardin varrella jossain baari/ravintolassa kaverin työtapahtumassa (voisi ne kouluviikon arki-illat huonomminkin viettää ;) ja vaikkei ruokaa tilattukaan, saimme drinkkien seuraksi talon leipää levitteen kera. Se leipä oli just niin aromikasta, tuoretta ja pehmeää "pullaa" kun vaan olla saattaa ja hiukan makeahkoa näiden sämpylöiden tapaan. Anyways, se leipä tuli eteen kanelilta maistuvan levitteen kera ja vaikka mun kulmakarvat olikin ensiksi jossain tyyliin ohimoilla, jäi se mieleen yhdistelmänä joka tosiaan toimii! Nuuhkaistessani tämän päivän tuotoksiani, tuli se parin vuoden takainen ilta välittömästi mieleeni. Kokeilkaa vaikka.





Ainesosat (20 minisämpylää):

25g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1 dl tummaa siirappia
3,3 dl tummaa olutta (huoneenlämpöistä!)
2 dl huoneenlämpöistä vettä
1 dl rypsiöljyä
10 dl ruissihtijauhoja
1 rkl pomeranssinkuorta
1 rkl fenkolia
0,5 tl neilikkaa
4 dl vehnäjauhoja

+ kahvia voiteluun



Ohje:

Murenna hiiva (yleiskoneen) kulhoon. Lisää suola, siirappi ja huoneenlämpöinen olut. Kaada seuraavaksi sekaan vesi, mausteet ja ruissihtijauhot, sekoita tasaiseksi. Lisää vähitellen vehnäjauhot ja alusta taikinaksi. Taikina on sitten erittäin paksua tässä kohtaa. Siis niin paksua että meidän yleiskone vuodelta -89 vinkui tuskissaan. Peitä liinalla ja laita jääkaappiin 12+ tunniksi. Itsellä ehti vierähtää tunteja jotain about 18.




Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jauhota pöytä kevyesti, ota taikinasta nokareita ja pyörittele palloiksi. Itse tein 15 pientä ja muutaman ison. Voitele kohottamattomat sämpylät kahvilla, nosta leivinpaperoidulle pellille ja paista heti uunin keskitasolla n. 18 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saaneet kivan ruskean värin. Voitele uudestaan kahvilla heti uunista oton jälkeen. 


Vinkki: Maustamatonta tuorejuustoa ja kanelia. Please


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiselta kombolta kyllä kuulostaa, mutta uskotaan jos sanot että on hyvää :D

    VastaaPoista

Ole ihana ja jätä kommentti :)