perjantai 17. lokakuuta 2014

Syksyinen omena-valkosuklaakakku (gluteeniton)

En yleensä koskaan seuraa ohjeita tarkasti enkä todellakaan kopioi kenenkään muun tekeleitä ulkonäöllisesti, koska on niin paljon hauskempaa suunnitella itse omat (kakku)reseptit sekä niiden ulkomuodot. Nyt kuitenkin näin Kinuskikissan sivuilla "Huurteisen Syyskakun" ja mun leuka osui suunnilleen lattiaan ja kuva kakusta lähti saman tien Whatsappin perhechattiin että mä haluan mä haluan mä haluan! Paahdettua valkosuklaata, kanelia, mantelimassaaa, omenaa, tummaa suklaata... aaaaahh! ♥ Neljä kerrosta täyttä onnellisuutta, ihanan kinuskinen paahdettu valkosuklaa on vaan aivan parasta. Ällönmakeaa ehkä mutta ahh! :P Onneksi kuitenkin mun papan 75v -bileet oli aivan kulman takana ja vapaaehtoistuin hoitamaan kakkutarjoilun ihan vaan siitä syystä että pääsisin toteuttamaan tämän :D Pieniä asioita kuitenkin muuttelin resepteissä melkein joka kohdassa (kuten tein kakusta kokonaan gluteenittoman, lisäsin mausteita ja tein voikreemin) ja ulkonäkökin hiukan yksinkertaistui värien suhteen. Lopputulos oli kyllä ilmesesti hyvinkin tykätty :))





AINESOSAT:

Kakkupohjat (2 kpl levykakkupohjaa):

8 kananmunaa
3 dl sokeria
4 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
6 rkl kaakaojauhetta


Täyte:

Omenahilloke:

n. 800g pieniä omenakuutioita
1 dl fariinisokeria
3,5 rkl kanelia
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sitruunamehua


Paahdettu valkosuklaa:

275g valkosuklaata
6 dl kuohukermaa


Kostutus:

omenamehua (3-4 dl)


Voikreemi:

100g pehmeää voita
2 dl tomusokeria
tippa maitoa


Suklaaganache:

130g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Koristelu:

450g mantelimassaa
oranssia sokerimassaa
pari pientä omenaa
erikoishienoa sokeria (Siro)
valkuaista

Ohje:


Paahdettua valkosuklaavaahtoa varten pilko valkosuklaat (275g) leivinpaperoidulle pellille ja paahda 175 asteessa noin 8 minuuttia tai kunnes suklaapalat ovat muuttuneet vaaleanruskeahkoiksi mutta eivät tummiksi ja palaneiksi! Laita paahdetut suklaapalat ja kerma (6 dl) kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä sekoitellen kunnes viimeisetkin suklaapalat ovat sulaneet. Jäähdytä ensin vesihauteessa ja sitten jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluusti yön yli. Vähänkään lämmin kerma-suklaaseos ei vaahtoudu. 


 Pese ja kuivaa koristeomenat. Pyörittele ne munanvalkuaisessa ja ripottele/pyörittele ne erikoishienossa sokerissa. Anna kuivua huoneenlämmössä leivinpaperin päällä. Muotoile oranssista sokerimassasta lehtiä,, asettele ne folion avulla kippuralle ja jätä kuivumaan huoneenlämpöön mieluusti yön yli. Kun lehdet ovat kovettuneet , käsittele ne samalla tavalla kuin omenatkin eli sudi niihin vähän valkuaista, ripottele erikoishienoa sokeria ja anna kuivua. 




 Kakkupohjia varten vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja mahdollisimman paksuksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet keskenään kulhoon ja sekoita varovasti nuolijalla muna-sokerivaahtoon. Kaada kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista 200 asteessa 6-8 minuuttia. 




Tee omenatäyte pilkkomalla omenoita pieniksi kuutioiksi kunnes saat noin 800g (itsellä 5 suurehkoa omenaa). Laita ne suureen kattilaan fariinisokerin sekä kanelin kanssa ja kypsennä melko suurella teholla sekoitellen kunnes omenat ovat pehmenneet. Yhdistä sitruunamehu sekä maissitärkkelys, sekoita omenakuutioihin ja jatka kypsentämistä vielä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä. 






Kokoa kakku leikkaamalla levykakkupohjista neljä n. 19cm kokoista ympyrää (minulla tuli kaksi kokonaista ja kaksi puolikkaista koottua pohjaa). Vaahdota kylmä valkosuklaa-kermaseos sähkövatkaimella paksuksi vaahdoksi. Kostuta alin kerros huolellisesti omenamehulla, lusikoi päälle ensin omenaseosta ja sitten valkosuklaavaahtoa. Kostuta seuraava kakkupohjakerros kummaltakin puolelta omenamehulla, laita päällimmäiseksi ja lisää taas ensin omenaseosta ja sitten valkosuklaavaahtoa. Toista vielä kolmanteen väliin ja nosta lopuksi hyvin kostutettu kansikerros kakun päälle. Jos valkosuklaavaahtoa ei siitä kerrokseksi koko kakun ympärille (mulla ei riittänyt), niin valmista voikreemi vatkaamalla aineet kreemiksi ja levitä ohueksi kerrokseksi koko kakun ympärille. Kauli tomusokeroidulla alustalla mantelimassa ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Silittele se hyvin kiinni kakkuun ja leikkaa ylijäämäpalat pois. Sulata suklaaganachea varten tumma suklaa mikrossa pienissä erissä ja välillä sekoitellen. Lämmitä kerma pienessä kattilassa selkeästi kättä lämpimämmäksi (ei saa kiehua!) ja lisää sula suklaa. Sekoittele ja anna jäähtyä kunnes ganache on tarpeeksi kiinteää että sen saa valutettua kakun päälle niin, ettei se valu reunoja pitkin alas asti. Valuta ganache kakun päälle ja koristele lehdillä ja omenoilla. 






*****


Työn jäljen tarkastus ennen juhlia...






... ja nyt selkeestikin bilefiiliksissä ;)





2 kommenttia:

  1. Vau mikä syksyinen unelma. Varmasti herkullinen. ;) mulla on varmaan kymmenen kiloa omenoita vielä jääkaapissa :D Pitäsköhän vain survoa soseeksi.. X)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tää oli niiiin hyvää :D Kaneli + mantelimassa + paahdettu valkosuklaa + suklaa ganache + omenakuutiot = paras combo ever *_* <3 Synttärisankari kaikkien muiden ohella tuntui kovasti tykkäävän :)

      Joo kannattaa niistä jotain tehdä ;D

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)