sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Jambalaya

Lauantaina meillä syntyi mun ja mun isän team effortina kunnon mausteista southern-ruokaa eli jambalayaa. Tällä reseptillä mennään suoraan Yhdysvaltoihin, Louisianaan tarkemmin sanottuna, ja vaikka tämä onkin hiukkasen sovellettu olosuhteiden pakosta, oli kuulkaas maku aika just eikä melkein ;) Mausteita ei todellakaan ole unohdettu, mukana kolmea erilaista lihaa ja vieläpä kauniin näköistä kuin mikä. Mitäpä tästä siis voisi enää puuttua? Tämä ei myöskään ole ollenkaan vaikeaa eikä mutkikasta kaiken kypsyessä yhdellä ja samalla pannulla. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla! :)




Ainesosat (4:lle):

375g kanaa paloiteltuna
200g jättikatkaravunpyrstöjä
200g hot chorizo-makkaraa ohueksi viipaloituna
3,75 dl kanalientä
1 keltasipuli kuutioituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioituna
4 tomaattia kuutioituna
1 tlk (70g) tomaattisosetta
2 tl Worcestershire-kastiketta
2 laakerinlehteä
2,5 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
ripaus mustapippuria
reilu ripaus cayennepippuria
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
7 dl kypsää pitkäjyväistä riisiä
öljyä paistamiseen
kevätsipulia tarjoiluun


Ohje:

Aloita ottamalla jättikatkaravun pyrstöt sulamaan (jos käytät pakasteita siis) ja laittamalla pitkäjyväinen riisi valmistumaan. Lorauta öljyä suurelle paistinpannulle/wokkipannuun ja laita paloiteltu kana ruskistumaan. Viipaloi makkara mahdollisimman ohuiksi siivuiksi ja heitä mukaan pannulle. Lisää seuraavaksi pieniksi kuutioidut sipuli sekä paprika ja anna kypsyä. Paprikan ollessa pehmentynyt lisää mausteet (paprikajauhe, suola, valkosipulijauhe, mustapippuri, cayennepippuri, oregano ja timjami) sekä hienonnettu valkosipuli ja sekoita hyvin. Seuraavana mukaan pääsevät kuutioidut tomaatit, tomaattisose, Worcestershire-kastike sekä laakerinlehdet. Tomaateista irtoaa paljon nestettä mutta anna seoksen kuplia kovalla lämmöllä, kyllä se kiinteytyy.


Mitkä tuoksut tässä kohtaa! <3


Mittaa pannulle 7 dl kypsää irtonaista riisiä, kanaliemi ja sekoita huolellisesti. Hauduta kunnes neste on melkein kokonaan haihtunut. Älä kuitenkaan paista kuivaksi, Jambalayan on tarkoitus olla kiinteää mutta silti kosteaa! Viimeisenä lisää jättikatkaravun pyrstöt ja paista vielä muutama minuutti. Lisää tarvittaessa cayennepippuria, suolaa ja mustapippuria. Tarjoa viipaloidun kevätsipulin kera.


Tässä on hyvä kosteus, hiukan nestettä pohjalla mutta silti kiinteää eikä lautanen ui liemessä :)


Niin, niiin hyvää. Oikeasti. Yleensä en koskaan tee kahdesti samaa ruokaa/leipomusta (liikaa ideoita testattavana muutenkin) mutta tätä varmasti tulee vielä joskus tehtyä. Tässä on sitä "comfort foodia" parhaimmillaan: mausteista, lämmintä ja ihana sekamelska vahvoja makuja. Suu vaan vetäis vaikka maha sanoisikin toista. Muutenkin tykkään tälläisistä "iso mausteinen pytty täynnä kaikkea mahdollista" -ruoista. Ihanaa :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole ihana ja jätä kommentti :)