sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Tahmeat kurpitsa-kanelipuustit

Siis ihan todella ne tahmaisimmat, kosteimmat ja mehevimmät korvapuustit ikinä. Tai siis cinnamon rolls, eihän nämä korvapuusteja ole. Kuvittele mehevin ja taivaallisin kanelipullan sisus jonka olet koskaan syönyt, laita se potenssiin seitsemän ja mulla on tossa kokonainen uunivuoallinen sitä kanelista unelmaa. Ja kyllä, mie tiedostan että mun blogi alkaa kohta toistaa itseään: mulla on pakkomielle kaneliin ja rakastan kurpitsaa palavasti kiitos mun USA-vuoden. Sillä teemalla jatketaan myös tänään ;)




Olen yhdistellyt tähän reseptiin amerikkalaisia ohjeita, Sara La Fountainin oppeja sekä laittanut omaa sovellusta kehiin välissä. Täytyy kyllä sanoa että tähän(kin) leivontahetkeen sisältyneistä blondikämmäilyistä huolimatta sieltä uunista pamahti kuitenkin ulos aika mahtava paketti vaikka itse sanonkin. Että vapise vaan Cinnabon, se amerikkalaisten cinnamon rollien kiistaton kingi! Pieni varoituksen sana vaan, että nämä ovat sitten todella tuhtia tavaraa. Yksi pala siis riittää. Usko mua. Itsehän siis kuitenkin tuttuun tyyliini söin lisää (itsehillintä... niin missä?) ja kyllä tuntui :D Yksi pala (kerrallaan... hetken kuluttua sit tietysti hakemaan se seuraava!) ja harvakseltaan leivottuna niin ai juma mikä kokemus, mutta tosiaan kohtuudella ja harvakseltaan. Aika jäätävä sokeriyliannostus meinaan. Jos et halua ihan niin makeaa, niin tee vain 2/3 siirapista. Näitä ei myöskään voi mitenkään mahdollisesti syödä siististi eikä semisti possuilematta mutta eihän me sellaisista välitetä, eihän? ;)  Kaiken tahmatassuilun arvoiset sanon minä, sormilla syödään ja sit pesulle.


Kosteaa on, uskotko nyt? :D


Ainesosat:

Taikina:

80 ml maitoa
30g voita
1,25 dl kurpitsasosetta
2 rkl fariinisokeria
ripaus jauhettua muskottipähkinää
0,5 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
2,25 tl kuivahiivaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja

+ 1 kananmuna voiteluun


Täyte:

2,25 dl fariinisokeria
1 dl (reilu) vaahtera-/pannukakkusiirappia
4 rkl hunajaa
3 rkl kanelia (jauhettua)
0,5 rkl neilikkaa (jauhettua)
4 rkl voita


Kuorrute:

2 dl tomusokeria
ripaus kanelia
pari rkl maitoa



Ohje:

Aloita keittämällä paloiteltu myskikurpitsa kunnes palat ovat pehmeähköjä, valuta hyvin ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää 1 rkl sokeria. Jäähdytä jääkaapissa kunnes sose on enää hiukan lämmintä, ei höyryävää.

Mittaa maito ja voi mukiin ja lämmitä ne mikrossa kunnes voi on juuri ja juuri sulanut maitoon (ei liian kuumaksi vaan lämpimäksi, jäähdytä tarvittaessa hetki jääkaapissa). Mittaa yleiskoneen kulhoon kurpitsasose, fariinisokeri, muskottipähkinä, kardemumma ja suola ja sekoita hyvin. Lisää voi-maitoseos, 1 kananmuna sekä kuivahiiva, väleissä vatkaten. Lisää seuraavaksi vajaa 2,5 dl jauhoja ja vaivaa 5 minuuttia. Kaavi reunat, lisää vielä 3 dl jauhoja ja vaivaa minuutin verran kunnes taikina on sekoittunut hyvin. (Huom. taikina on tarkotuksella hyvin pehmeää ja tahmeahkoa tässä vaiheessa!). Öljyä kevyesti suuri kulho, kaavi taikina sinne, peitä tiukasti kelmulla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan n. 60-75 minuutiksi, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.




Kun taikina on kohonnut, tee siirappi. Mittaa kaikki aineet pieneen kattilaan ja keittele pari minuuttia. Anna jäähtyä hetki mutta älä liikaa, koska siirappi jähmettyy ja levittämisestä tulee hankalaa :)

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinaan käsin noin 1 dl lisää jauhoja. Vältä laittamasta liikaa jauhoja jottei pullista tule tiiviitä, vain sen verran mitä on tarpeen ettei taikina enää tartu kaulimeen ja alustaan. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä melkein kaikki siirappi ohueksi kerrokseksi taikinalevylle. Rullaa käärö kiinni. Öljyä suuri uunivuoka kevyesti ja roiski hiukan jäljelle jäänyttä siirappia vuoan pohjalle ja reunoille jotta pullista tulisi varmasti oikein tahmeita ;) Leikkaa pullat n. 5 cm pituisiksi pätkiksi ja nosta ne pystyyn vuokaan. (On ihan ok että ne leviävät pehmeän taikinan takia ja näyttävät lässähtävän muodottomiksi. Uskokaa pois, se pehmeä taikina ja sen takia levähtäneet puustit korvaavat maussa ja rakenteessa sen täydellisen siron ulkomuodon puutteen!). Jätä kohoamisvaraa pullien ympärille ja roiski loppu siirappi pullien päälle ja väleihin. Anna kohota vielä 1 tunti, pullat kasvavat kivasti yhteen tässä vaiheessa.




Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele sillä välin pullat kananmunalla. Paista uunin keskitasolla noin 24 minuuttia. Peitä vuoka vartin paistamisen jälkeen foliolla jotta kanelipullat eivät tummu liikaa. Ota pullat pois uunista ja anna jäähtyä hetkinen ennen kuorrutteen tekoa. Kuorrutetta varten sekoita tomusokeri, kaneli ja maito pienessä kulhossa, ja huiski kuorrute lusikan avulla pullien päälle raidoiksi. Nauti lämpimänä.


Vinkki: Syö aina aina aina lämpimänä, vaikka sitten mikron kautta!
Vinkki: Tuolla siirappimäärällä tulos on melko ylimakea joten sanoisin että 2/3 siirapista riittäisi myös. Ellet sitten ole yhtä perso makealle kuin minä :D





Sokerikoomaa herkullisimmillaan. Eipä tässä muuta sanottavaa tänä iltana :D


2 kommenttia:

  1. Tää oli kyl aivan pakko napata talteen! Huipun ohjeen oot kehittäny! =D Tätä on ihan pakko testata! Kiva idea toi kurpitsa. Tuliskohan kivan kesäinen, jos laittas sen tilalta vaikka raparperia? Tai syksyllä omenoita? ;) Pitääpä tulla kurkkimaan mitä yo kakkuja saatkaan aikaiseksi ;) Mullakin on yks yo-kakku "tilaus". Työkaverin pojalle menee kitarakakku =P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kerro sitten mitä tykkäsit!

      Mulla on kans mielessä yks omenaa sisältävä kierrepullaresepti, vielä kokeilematta siis, mutta ehkäpä se tässä joku kerta tulee toteutettua :)

      Hahah, miekin siis vaan yhden teen kaverin juhliin. Toivon vaan kovasti että juhlakalu tykkää, noloahan se olisi tässä kohtaa sössiä :D Mutta ihan varmasti kelpaa ja hyvä tulee :)

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)