maanantai 5. toukokuuta 2014

Suussasulava rommisuklaakakku kardemummalla ja banaanilla

Lauantaina juhlittiin mun isän 50v synttäreitä ja (hyvin yllättäen... not) mun vastuulle oli annettu päivän makeat tarjottavat. Vaikka kuinka kyselin niin mitään toiveita ei tullut ei maun, ei koristelun eikä minkään muunkaan suhteen. Onneksi mä tunnen mun isän ja olen odottanut jo suunnilleen kuukauden että pääsisin toteuttamaan mun päässä lakkaamatta pyörineen vision, koska en epäillyt hetkeäkään etteikö se kelpaisi. Ja enhän mä väärässä ollut. Ensinnäkin, tämä kakku on aivan valtava. Siis painoi varmaan liioittelematta neljä kiloa eikä koristeineen mahdu edes kakkukupuun. Ja toiseksi, maun puolesta aivan totaalinen home run. Niiiin mehevää, gooeya ja täyteläisen suklaista muttei siltikään överimakeaa eikä liian tuhtia koska täytteen banaani tuo kivaa raikkautta. Ja kuka nyt ei rakastaisi rommia ja kardemummaa?! Tästä makumaailmasta ei mun mittapuulla kyllä mitään puuttunut. Täytyy sanoa että mun henkilökohtainen suosikkini kaikista kakuista mitä olen elämäni aikana leiponut! Tai vähintäänkin jaetulla ykkössijalla tämän täydellisen porkkanakakun kanssa. Ei... oli tämä parempaa kyllä! Ja mitä tulee ulkonäköön... well, ei sitä aina voi onnistua täydellisesti mutta eipä se onneksi makuun vaikuta :D



KAKKUPOHJAT:

Ainesosat:

6 dl vehnäjauhoja
5 dl sokeria
2,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl suolaa
3 kananmunaa
3,5 dl piimää
3,5 dl vahvaa kuumaa kahvia
1,75 dl rypsiöljyä
4 rkl vaniljasokeria

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Rasvaa kolme 22 cm irtopohjavuokaa (tai sitten yksi ja paista kaikki kolme pohjaa peräkkäin samassa vuoassa niinkuin minä tein) ja aseta vuoan pohjalle pyöreä leivinpaperi. Mittaa joko yleiskoneen kulhoon tai suureen normaaliin kulhoon jauhot, sokeri, vaniljasokeri, kaakaojauhe, ruokasooda, leivinjauhe ja suola. Sekoita erillisessä kulhossa keskenään kananmunat, piimä, kuuma kahvi sekä öljy. Yhdistä jälkimmäinen seos kuiviin aineisiin ja vatkaa sekaisin. Huom. taikina on todella lirua. Kaada vuokiin/vuokaan ja paista uunin keskitasolla n. 25 minuuttia tai kunnes tikku tulee ulos melko puhtaana, muutamia meheviä muruja saa mielellään jäädä. Annan jäähtyä hetki vuoassa. Tee sama muillekin pohjille ja anna jäähtyä ja asettua vähintään seuraavaan päivään, mieluusti parikin päivää.




TÄYTE:

Ainesosat:

3 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
1 prk (250g) mascarponea
6 rkl rommia
sokeria maun mukaan
kardemummaa maun mukaan (= PALJON!!)
rommiaromia maun mukaan, rommin tulee maistua vahvasti! (vaihtoehtoisesti enemmän aitoa rommia mutta pidä huoli liivatteen riittävyydestä ettei täytteestä tule liian juoksevaa!)

+ 3 kookasta banaania pieniksi kuutioituina

+ kostutukseen sokeroitua maito-rommiseosta.


Ohje:

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi suuressa kulhossa. Lisää kermavaahtoon mascarpone, sekä reilu annos kardemummaa (ensin laitoin suunnilleen 5-6 tl jonka jälkeen lakkasin laskemasta... meillä tykätään kardemummasta  :D) ja sokeria. Maistele välissä ja laita kardemummaa ja sokeria sen verran mikä itseäsi miellyttää. Kiehauta rommi kattilassa, liueta liivatteet ja kaada vaahtoon. Sekoita huolellisesti ja laita rommiaromia kunnes täyte on mieleisesi vahvuista. (Tässä kohtaa voisi tietysti laittaa enemmän sitä aitoa asiaa eikä rommiaromia, mutten halunnut täytteen vetistyvän liikaa joten laitoin perään vahvaa aromia.) 



Todella epäsiisti kuva mutta vähän visuaalista siitä kuinka hyvin täyte pysyy kerroksina eikä tursua sivuilta pois. Ja on lisäksi hy-vää!


KUORRUTUS:


Voikreemi:

150g pehmeää voita
3 dl tomusokeria
1 rkl maitoa

--> Vatkaa ainekset vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

Suklaaganache:

475g tummaa suklaata (55%)
6 dl vispikermaa
25g voita

--> Rouhi suklaa ja voi suureen kulhoon. Kiehauta kerma kattilassa mutta älä kuitenkaan keitä pidempään. Kaada kuuma kerma kulhoon suklaan ja voin päälle ja anna olla hetken aikaa. Suklaan ja voin ollessa jossain määrin sulaneita, sekoita varovasti mutta älä voimalla välttääksesi kuplia. Minä itse silti onnistuin kuplattamaan omani mutta harjoitus tekee metsurin vai mitens se menikään...





KAKUN KOKOAMINEN:

 Kokoa kakku samankokoiseen vuokaan kuin missä paistoit pohjat ja laita vuoan pohjalle puhdas leivinpaperi.  Kuutioi banaanit valmiiksi pieniksi kuutioiksi. Laita vuoan pohjalle kevyesti kostutettu alin kerros ja lusikoi sen päälle noin neljäsosa täytteestä. Levitä puolet banaanikuutioista tasaisesti koko kakulle ja lusikoi taas noin neljännes täytteestä banaanien päälle. Kostuta hiukan toista kakkupohjaa, laita se kakun päälle ja toista sama: osa täytteestä, loput banaanit ja loppu täyte. Laita viimeiseksi ylin kakkupohja ja jätä kakku kylmään asettumaan ennen koristelua. Koska kakusta tulee todella korkea, voit jatkaa vuoan reunoja kaksin- tai kolminkerroin taitelluilla suurilla foliosuikaleilla. Teippaa ne tiukasti kakun ympärille jotta kakku pysyy muodossaan eikä täytteet tursua pois jähmettymistä odotellessa. Like this...

 Suosittelen tälläistä ratkaisua, ei muuten yli 30cm korkea kakku mitenkään päin päädy oikeaan muotoon. Mun käsittelyssä ainakaaan :D

Täytteen ollessa kiinteytynyt ja kakun asettunut kylmässä vähintään muutama tunti, tasoita kakun päällisosa ja reunat voikreemillä. Laita takaisin kylmään ja kun voikreemi on kovettunut, voit päällystää kakun suklaaganachella. Kaada ganachea kakun päälle, aloittaen keskeltä ja anna valua reunojenkin peitoksi. Siirrä takaisin kylmään ja koristele haluamallasi tavalla kun ganache on jähmettynyt.


Voikreemi ganachen alle




Vinkki: Aloita kakun tekeminen vähintään kaksi päivää ennen tarjoamista koska pohjien täytyy asettua yön yli ennen täyttämistä ja kakun täytteineenkin mieluusti ainakin toinen mokoma. Paranee vanhetessaan!

Vinkki: Älä ujostele kardemumman ja rommin kanssa, ne saavat maistua reippaasti ettei suklaan maku jätä niitä varjoonsa valmiissa kakussa!

Vinkki: Kakkupohjat ovat itsessäänkin niin kosteita ja meheviä ettei kostutusta tarvita paljoa.


Tahtoo lisää.


Taivaallista. Eikä muuten jää siihen yhteen palaan. Ja mä sentään olen niin tarkka mun kakuista ettei mikä tahansa täytekakku mene mun kurkusta alas. Mutta tämä yhdistelmä...



4 kommenttia:

  1. Siinäpä taas kerrassaan herkullisen näköinen kakku, tosi näyttävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3

      Ja oli hyvääääää!! Täyte etenkin ihan täydellistä: rommi, kardemumma ja banaani. Ihan pettämätön tiimi. Ja yhdistettynä oikein tahmean tiiviiseen suklaakakkupohjaan, (ihan paras ohje sekin, suklainen muttei liian makea), siis korjaan kolmeen suklaakakkupohjaan... multa loppuu adjektiivit :DD

      Poista
  2. Todellakin nam, nuo caramel fudget oli ihan superhyperhyviä <3 Suosittelen jos tykkää kinuskista, koska ne oli vähän kuin kinuskia fudgena! Aivan täydellisiä siis ;D Kyllä sun pitää sitten jo ehdottomasti korjata se vääryys ja tehdä fudgeja! :D

    Tää kakku on kyllä aivan täydellinen ja taivaallisen näköinen :--) Suklaakakku ei vaan voi olla ihanampi kuin tämä! Kuvailit niin hyvin ja nuo kuvat on niin ihania, että iski aivan järjetön suklaakakkuvimma NYT! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, okei, I give in!! Mä kokeilen :D

      Tämä oli kyllä kieltämättä aivan täydellinen. Kuulostaa kamalalta sanoa itse näin, koska inhoan lesoilua mutta tää oli ihan mieletöntä :DD Itse kun kehittelee reseptiä sitä mukaa kun tekee niin aina vähän arveluttaa että millainen lopputulos on mutta napakymppi tällä keraa. Täytteen koostumus oli oikein onnistunut, just tarpeeksi jäykkää ettei pursunut mihinkään mutta myös pehmeää ja sileää. Ja kardemumma + rommi + banaani = heaveeeeen.

      Tämä vei aikaa ja vaivaa mutta niin worth it. Ja onhan se puoli vuosisataa aika juhlimisen arvoinen juttu (mun isä ehkä tosin saattaisi olla tässä kohtaa eri mieltä :D)!

      Ihana kommentti, kiitos <3 Ei kun vaan leipomaan! Mullakin itseasiassa niin suuri inspiraatio pyörimässä takaraivossa just nyt että hädin tuskin pystyy muuhun keskittyä :D

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)