lauantai 17. toukokuuta 2014

Shaksuka + pitakolmiot

Shaksuka on perinteinen tunisialainen aamiaisruoka, jossa mausteiseen tomaattipohjaiseen pataan paistetaan kananmunia ja tarjoillaan pitaleivän kera. Törmäsin MeNaisissa tämän reseptiin (jep, ihan totta!), kiinnostuin ja googlasin ulkomaisia enemmän autenttisen tuntuisia ohjeita ja vinkkejä, ja lopuksi tein oman variaation shaksukasta. En siis todellakaan väitä että tämä olisi mikään oikea autenttisuuden huipentuma, mutta toimii! :) Leipasin shaksukan kaveriksi Minkan ohjeella unikonsiemen-pitakolmioita ja taas kerran meni kaikki safka kerralla, leivät syötiin kolmeen pekkaan ja wokkipannukin kaavittiin kilpaa tyhjäksi. Aamiainen on muutenkin mun ihan suosikkiateria päivässä mutta etenkin viikonloppuisin, joten on kiva tehdä jotain vähän erilaisempaa aina lauantaisin ja sunnuntaisin. Kyllä sitä puuroa, kaupan leipää ja hedelmiä ehtii mussuttaa arkenakin. Sanomalehdet, hyvä musiikki, kiireettömyys ja huolella tehty vähän erilaisempi aamiainen = päivän paras hetki. ♥ Shaksukan lisukkeena tarjosin turkkilaista jogurttia (jota btw vahvasti suosittelen) ja pitaleivän kaverina tuorejuustoa. Nam :)  






SHAKSUKA:

Ainesosat:

rypsiöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
2 tomaattia
1 tlk (500g) tomaattimurskaa
2,5 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
reilu ripaus juustokuminaa
ripaus mustapippuria
ripaus cayennepippuria
kourallinen hienonnettua persiljaa
3 kananmunaa (laita kuinka monta haluat :)

+ persiljaa koristeluun
+ turkkilaista jogurttia kaveriksi


Ohje:

Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja kuullota öljyssä wokkipannulla/suurella paistinpannulla. Pilko paprikat paloiksi ja lisää pannulle sekoittaen.  Kuullota paprikoita muutama minuutti ja lisää seuraavaksi kuutioidut tomaatit, tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hauduta poreillen puolisen tuntia tai kunnes seos on kiinteytynyt. Tee seokseen yhtä monta koloa kuin käytät kananmunia, riko kananmunat koloihin ja hauduta kannella (tai foliolla) peitettynä kunnes kananmunat ovat hyytyneet. Koristele annokset persiljalla ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Tarjoa turkkilaisen jogurtin, pitaleipien ja tuorejuuston kera.





PITAKOLMIOT (12 kpl):

Ainesosat:

3dl vehnäjauhoja
2tl kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl turkkilaista jogurttia
1dl lämmintä maitoa
3rkl oliiviöljyä
1rkl unikonsiemeniä


Ohje:


Mittaa jauhot, kuivahiiva ja suola yleiskoneen kulhoon (tai suureen tavalliseen kulhoon). Lämmitä maito kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 astetta) ja lisää jauhoseokseen huoneenlämpöisen jogurtin kanssa. Vaivaa taikina huolellisesti ja vaivauksen loppuvaiheilla lisää oliiviöljy sekä unikonsiemenet. Anna kohota jauhotetulla tasolla liinalla peitettynä tunnin verran. Kauli taikina n. 1 cm paksuiseksi levyksi ja leikkää terävällä veitsellä kolmioiksi. Laita kolmiot leivinpaperin päälle pellille, ripottele päälle vehnäjauhoja ja anna kohota vielä 30 minuuttia liinan alla. Lämmitä uuni sillä aikaa  210 asteeseen. Paista kolmioita n. 10 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet vähän väriä pintaan. 






Vinkki: Saat rapeampia leipiä kun asetat uunin pohjalle leivinpellin ennen lämmitystä ja samalla kun laitat leivät uuniin, kaadat pellille vettä. Paiston loppuvaiheilla avaa uunin luukku ja päästä höyryt pois. Itse unohdin tällä kertaa keskittyessäni (liian) moneen asiaan samanaikaisesti mutta ihan mainioita tuli näinkin. Koostumukseltaan oikeastaan just sellasia mitä halusinkin :)

Vinkki: Tuorejuustoa kehiin!




Ai miten toimiva yhdistelmä ja ottaen huomioon että meillä aamiainen syötiin välillä 11-12, oli ihan kiva että lautasella oli jotain lämmintä ja ruokaisampaa :)



*****


PS. Mun ruokakokeiluja/matkailua/arkea/elämän muuta hömppää voi seurailla Instagramista nimellä: SiruellaV


2 kommenttia:

  1. Oih nam kun näyttää hyvältä :) Ja kiva että innostuit kokeilemaan pitakolmioita, ne on herkkua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja todellakin herkkua! Itseasiassa mun perheenjäsenet toivoi erikseen jo samana päivänä että teenhän mie niitä pian uudestaan ja mun äitikin halusi että mie opetan sitä tekemään niitä :D Kehuja tuli niille leiville vielä tänäänkin, hahaha! Eli siis kiitos sulle hyvästä ohjeesta, ehdottomasti tulee tehtyä pian uudestaankin! :)

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)