tiistai 20. toukokuuta 2014

Nopea ja hiivaton piimälimppu

Tämän leivän ohjeen bongasin uusimmasta Leivotaan-lehdestä. Olen jostain syystä viimeaikoina innostunut leivänteosta ja usein viikonloppuaamuisin tuleekin leivottua tuoreet aamupalatarjottavat. Joka kerta jotain erilaista tietysti! Tämä ohje vetosi sen takia, koska tähän limppuun ei tule hiivaa eli taikinan kohoamista ei siis myöskään tarvitse odotella. Aineet vaan sekaisin ja uuniin. Eipä tästä enää kauheasti leivonta helpotu. Tämän leivän tulisi kuitenkin jäähtyä hyvin ja asettua muutama tunti ennen viipalointia, joten tämän voi hyvin tehdä jo edeltävänä iltana. Itsekin otin mun leivän uunista perjantai-lauantai-yönä siinä puolenyön maissa niin lauantai-aamuna olikin sit homemade aamiaissafkat valmiina. Kätevää :) Tämä leipää kannattaa leikata ihan ohuiksi viipaleiksi koska tästä tulee todella tiivistä, mutta riittävän ohuina viipaleina ihanan pehmeää ja ruokaisaa. Mausta tykkäsin myös kovasti, ihan erilainen verrattuna kaikkiin mun edellisiin leipäkokeiluihin. Rukiin ja paahdettujen auringonkukansiementen yhdistelmä oli aivan ihana! Tosi sellanen tumma ja aromikas, vaikea kuvailla mutta toimii. Ja nimenomaan ruokaisaa, tätä tarvitsi ottaa yhden viipaleen verrattuna johonkin porkkanakauraleivän kolmeen :D





Ainesosat:

1,5 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
0,5 auringonkukansiemeniä + ekstraa pinnalle
(0,5 dl pellavansiemeniä - en laittanut)
0,5 dl vaaleaa siirappia
3 dl piimää


Ohje:

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita ensin kuivat aineet (yleiskoneen) kulhossa ja lisää sen jälkeen siirappi ja piimä. Sekoita nopeasti taikinaksi mutta älä vaivaa liikaa, leivästä tulee sitkeää jos sitä työstää liikaa. Lusikoi taikina öljyttyyn leipävuokaan (huom. taikina on todella paksua), tasoita pinta ja ripottele päälle vielä auringonkukansiemeniä sekä vehnäjauhoja. Paista uunin alatasolla 1 tunti. Anna leivän ensin jäähtyä vuoassa jonka jälkeen anna leivän levätä pari tuntia ennen leikkaamista.




Vinkki: Leikkaa hyvin ohuiksi (n. 1 cm) viipaleiksi, koska leipä on todella tiivistä.
Vinkki: Maustamattomalla tuorejuustolla leivän omat maut tulevat ihanasti esiin :)



2 kommenttia:

  1. Onpas menny jotenkin tuosta lehdestä tämmönen ohje ohi kokonaan! Kuulostaapa ihanan helpolta ja yksinkertaselta :D Ja niiiin ihanan näköistä, että taitaa olla pakko kokeilla ;D Itsetehtyä uunituoretta leipää ei voita mikään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie iskin ihan samantien silmäni tähän ohjeeseen kun luin ettei tähän tule hiivaa ja miten nopeaa ja helppoa tän teko on :D Ettei aina tarvi viikonloppuaamuina touhuta hirmuaikasin keittiössä ja silti on tuoretta syötävää. Kotitekoinen leipä on vaan niin hyvää :)

      Tästä ei kyllä enää leivonta helpotu että kokeile ihmeessä jos tykkäät vähän tummemmista leivistä! Toi nimenomainen numero Leivotaan-lehdestä on niin pullollaan ihanan näköisiä ja testausta odottavia reseptejä ettei tosikaan mutta tällä aloitettiin :)

      Mutta jos ihan totta puhutaan niin olen leiponut niin paljon leipää ja kokannut viimeaikoina, että tällä viikolla tuli ihan kamala ikävä ja puute siitä perinteisestä ekasta keittiörakkaudesta eli makeasta leivonnasta. Ihan pakko nyt vielä parin päivän sisään pyöräyttää jotain makeita herkkuja kaiken leivän jälkeen :D

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)