torstai 8. toukokuuta 2014

English Muffins

Nimen hämäävyydestä huolimatta vähän lisää jenkkirakkautta tulossa! Ensimmäistä kertaa tehdessäni tuttavuutta "English muffinin" kanssa Vegasissa, oli mun kulmat varmaan ihan kiitettävän rypyssä. Meinaan nimestä tulee mieleen joku vanha peri-brittiläinen teen kanssa nautittava makea klassikkoleivos, mutta todellisuus onkin Pohjois-Amerikassa älyttömän suosittu suolainen ja yleensä aamiaisella tarjottava herkku. Google tiesi myös kertoa että nämä ovat myös Oseaniassa tuttu näky.  Ensiksi english muffins paistetaan kevyesti kummaltakin puolelta paistinpannulla, mistä seuraa ruskea pinta, jonka jälkeen kypsennetään loppuun uunissa. Nämä tarjotaan perinteisesti halkaistuna sekä paahdettuna (aina, don't forget!), ja voidaan syödä esimerkiksi voin tai hillon kanssa. Useimmiten Amerikassa nämä näkee tosin munien ja pekonin kanssa tuhtina aamiaisena  (pekonit pois mutta joku viikonloppuaamu munakokkeliin hukutettuna... mmmhhhh!). Ja muuten ne jenkki-McDonald'sin Egg McMuffinit mitä jotkut amerikkalaiset syövät kuin leipää, ovat tehty english muffineista! Päivän tietoisku, hahah :) Mun mielestä nämä ovat kuitenkin parhaimmillaan rapeahkoksi paahdettuna ja tuorejuuston sekä ohuen kinkku- tai meetwurstiviipaleen kera. Tai sitten ihan vaan tuorejuuston kera. Namnam.




Mussutin näitä Jenkeissä ihan onnessani ja masentelin kun Suomessa ei english muffineita tunneta. En tiedä miksi, mutta ei mulla käynyt mielessäkään tehdä näitä itse kunnes jokin aika sitten vahingossa törmäsin yhdessä jenkkiblogissa reseptiin. Tutustuin pikapikaa useampaankin reseptiin ja tapaan ja tässä on tulos...




... ei kyllä maku paljon eronnut Jenkeissä syömistäni! :)


Ainesosat (8 kpl):


0,6 dl lämmintä vettä (n. 42C)
1,25 tl kuivahiivaa
5,3 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl sokeria
0,75 tl suolaa
1 rkl sulaa/pehmeää voita
1,75 dl maitoa

+ maissijauhoja ripotteluun
öljyä paistamiseen


Ohje:

Mittaa lämmin vesi pieneen astiaan, lisää ihan pikkuriikkinen hippu sokeria ja sekoita kuivahiiva veteen. Yhdistä yleiskoneen kulhossa/isossa normaalissa kulhossa jauhot, sokeri, suola. Sekoita joukkoon voi. Kaada hiivavesi ja maito seokseen ja vaivaa koneella n. 6 min tai käsin 8-10 minuuttia. Kunnes taikina on pehmeää ja venyvää. Jätä taikinapallo kevyesti öljyttyyn astiaan kohoamaan reiluksi tunniksi, kunnes taikina on noin kaksinkertaistunut.


Jaa taikina jauhotetulla tasolla 8 osaan ja pyöritä niistä palloja. Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja ripottele siihen hiukan maissijauhoja. Jätä liinalla peitetyt ja maissijauhoilla ripotellut taikinapallot kohoamaan pellille vielä toiseksi tunniksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paista muffineja suurella paistinpannulla keskilämmöllä öljytipassa noin 5 minuuttia per puoli, tai kunnes pohjat ovat kunnolla ruskeat. Älä kuitenkaan polta. 




Siirrä muffinit välittömästi uunin keskitasolle n. 10-12 minuutiksi kunnes ne ovat kypsiä. Varmasti herkkuja suoraan uunista otettuinakin mutta toimii loistavasti kun annat niiden ensin jäähtyä ja sitten paahdat rapeiksi :)


Tarkemmin ajateltuna dumpatkaa kaikki ylimääräiset rehut näistä ja nauttikaa vaan siitä paahdentun rapean pinnan ja tuorejuuston harmoniasta. Ja lihasta jos olette yhtään samalaisia lihansyöjiä kuin minä ;)



Vinkki: Tuorejuusto tuorejuusto tuorejuusto! Paitsi se aiemmin mainitsemani maustamaton tuorejuusto+leikkele -combo, mutta myös rapea english muffin savuporo-tuorejuustolla on aivan kingi  :)


Kokeilin myös vegeversiota juustolla, oreganolla, tomaatilla ja basilikalla mutta ei ollut voittaja, ei.


EDIT: Jep, testattu on. Ihan parasta aamupalaa kananmunan kera. Ja sen savuporo-tuorejuuston. Olen puhunut. Nyt joka iikka tekemään oma Egg McMuffininne!



2 kommenttia:

  1. vau että tälläisiäkin! En tiennyt näidenkää olemassaolosta, ennenkuin laitoit ohjeen blogiisi. Ihania nämä aamiaisjututkin (suolaiset ja makeat) niinku kaikki muukin tässä blogissa. Kiitos että tuot meidänkin kotikeittiöön raikkaan tuulahduksen Amerikkaa <3 -Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti, kiitos <3

      Mie tykkään kans itse väsäillä etenkin viikonloppuina "vähän erityisempää aamupalaa" joten innolla testailen myös tälläsiä suolasia (tietysti ajoittain sitten myös noita makeita pannukakku-unelmiakin ;) ja melko yksinkertaisiakin reseptejä :) Kiva kuulla että te lukijatkin tykkäätte! Ja nämä tosiaan toimivat iltapalanakin oikein mainiosti, isäni kyseli jo seuraavana aamuna että koska se saa näitä uudestaan :D

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)