tiistai 22. huhtikuuta 2014

Sunnuntaibrunssin lohibagelit

Mie rakastan bageleita. Etenkin ne oikeat amerikkalaiset jotka eivät tarvitse mitään muuta kuin tuorejuustoa ollakseen suorastaan kulinaarinen kokemus. Tosin mun ihan suosikki oli Jenkeissäkin Einstein Bros. Bagelsin "gravlax", jossa siis nimensä mukaan on graavilohta. Ja tuorejuustoa tietysti. En silti ollut koskaan itse kokeillut tehdä bageleita mutta nyt Pääsiäissunnuntaina tuli sekin vääryys korjattua Jenni Häyrisen "Parempaa Roskaruokaa" -kirjan ohjeella, jonka btw kukko muni tälle perheen vaaville. Ihanaa <3 Tosin sain kirjan vasta tänä samaisena aamuna sen jälkeen kun olin leiponut nämä bagelit, että netistä nappasin ohjeen :) Älkää arvostelko ulkonäköä liian riuskasti, mun eka kokeilu :D Pientä säätöä ja tuotekehittelyä kaipaavat mutta maku oli sentään kohdallaan heti ensi yrittämällä ja sehän se on tärkeintä, eikö? Alkuperäinen ohje sanoo että tästä tulisi kahdeksan bagelia mutta ei, kuusi tästä mun mielestä tulee. Ainakin sen kokoisia että mitään mahtuu väliin. Tälle tytölle maistuu aamiainen ;)




Bagelit (6 kpl):

2 tl kuivahiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja (itse laitoin hippusen enemmän)
2 tl suolaa

keitinvettä
2 rkl siirappia

1 kananmuna voiteluun
unikonsiemeniä koristeluun


Täytteeksi laitoin:

maustamatonta tuorejuustoa
rucolaa
graavilohta
tilliä
keitettyä kananmunaa





Ohje:

 Mittaa pieneen kulhoon 1 dl kädenlämpöistä vettä ja lisää kuivahiiva sekä sokeri. Anna olla noin 5 minuuttia. Sillä välin sekoita jauhot sekä suola erillisessä kulhossa. Yhdistä seokset, lisää loputkin vedet ja vaivaa taikinaa yleiskoneella kymmenisen minuuttia. Taikinan ollessa valmista jätä se tunniksi kostutetun liinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan.

Tunnin kuluttua jaa taikina kuuteen (tai alkuperäisen ohjeen mukaan kahdeksaan) palloon. Suosittelen varaamaan kunnolla jauhoja tätä vaihetta varten, minulla ainakin taikina oli todella tahmeaa. Pyöritä taikinakököistä ensin pallot jonka jälkeen tee keskelle reiät. Anna kohota vielä kymmenisen minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen ja täytä mahd. korkeareunainen taikka vaihtoehtoisesti laakea kattila vedellä ja lisää 2 rkl siirappia. Keitä bageleitä 2 minuuttia kummaltakin puolelta, nosta reikäkauhalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja voitele kananmunalla. Ripottele päälle unikonsiemeniä ja paista 15-20 min. tai kunnes bagelit ovat kauniin ruskeita. Halkaise kahtia ja täytä.




Bagelit on kyllä ihan parasta kiireettömän aamun herkkua koskaan. Yhdistettynä ihanaan makukahviin taikka teekupposeen sekä sanomalehteen... that's all I need. Ikää on 19 mutta henkisesti miä olen näköjään jo ihan mummeli :D 


4 kommenttia:

  1. voi ku on herkullisen näköisiä bageleita ja oli kiva saada näihin ohje! :) en oikein syystä tai toisesta tykkää kuivahiivaa käyttää. Eli olisko sul tietoa voiko korvata tuorehiivalla ja millä suhteella?

    VastaaPoista
  2. Kiitos <3

    Öhhh... hyvä kysymys. Tarkistin asian omasta kaapista löytyvien kuivahiivapakettien kyljistä ja ilmeisesti tuorehiivan ja kuivahiivan suhde riippuu vähän kuivahiivan merkistä.

    Esim.
    11g (1pss) Pirkka-kuivahiivaa = 25g tuorehiivaa.
    11g (1 pss) Sunnuntai-kuivahiivaa = 30g tuorehiivaa.

    En nyt äkkiseltään muista että kuinka paljon se reseptiin vaadittava 2tl on tuosta 11 gramman pussista että en osaa näin yhtäkkiä lonkalta heittää että paljon se olisi tuorehiivassa :/ Ei paljoa kyllä.

    Luulisin että tuorehiivakin toiminee näissä ihan hyvin, en ole koskaan kokeillut että en mene vannomaan mutta ei sen pitäisi niin suurta eroa tehdä :) Kokeile ja tule kertomaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi, kiitos kovasti kun näit vaivaa ja tarkistit asian. :) joo kuivahiivaa tosiaan tulikin noin vähän. Varmaan pitäis tehä sit ihan sillä. Joku trauma vaan jääny jostain takavuosilta ku ei toiminu, varmaan väärä veden lämpötila tjsp. :D ihanaa kun laitat näitä jenkkireseptejä meille, varsinki ku todella tiiät miltä niiden pitäis maistua, vaihdossa olleena. Terv. Anni :)

      Poista
    2. Eipä kestä, happy to help! Voi olla että veden lämpötila ei ole sitten ollut ihan kohdallaan, kuivahiiva meinaan vaatii tuorehiivaa korkeamman lämpötilan toimiakseen, noin 42 astetta :)

      Kiva kuulla että tykkäät, jenkkireseptejä kun tulee varmasti myös jatkossa mun blogissa riittämään. Sieltä löytyy niin paljon kaikkea ihanaa herkkua <3 Mulla on itseasiassa tälläkin hetkellä mielessä muutamia jenkkijuttuja jotka yritän saada blogiin pikapuoliin :))

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)