torstai 10. huhtikuuta 2014

Pretzelit (pehmeät suolarinkelit)

Pretzelit. Pehmeät, suolaiset ja yksinkertaisesti niin herkulliset. Tämä menee taas vauhdilla kategoriaan "amerikanherkkuja kaivaten". Pretzelit on älyttömän suosittuja Jenkeissä, ns. "mall treat", eli kaikissa ostoskeskuksissa/muissa väentäytteisissä paikoissa on pretzel-kioskeja. Itse testasin pariakin eri ketjua Las Vegasissa asuessani mutta ehdottomasti tutuimmaksi tuli Auntie Anne's. Aivan jumalaisia... guilty pleasure parhaimmillaan. Lähes joka kerta ostoksille mennessäni kurvasin hakemassa pretzelin tai vähintäänkin ohitin kioskin kieli maata laahaten. Perinteinen pretzel on ihan vaan suolakiteillä siroteltu, mutta on näistä myös maustettujakin versioita esimerkiksi valkosipulia, pepperonia, jalapeñoa kuten myös makeita kanelisokeri-versioitakin. Jenkeissä pretzelit voidaan tarjota erilaisten dippikastikkeiden kera mutta parhaimmillaan nämä eivät tarvitse yhtikäs mitään ollakseen ihan parasta herkkua. Takaisin Suomeen muuttaessani itkin jo suunnilleen karvaita kyyneleitä pretzelien perään enkä tajunnut että voisin opetella tekemään niitä itsekin. Ja kuinka helposti! Okei, eivät nämä ihan samalta maistuneet kuin Auntie Annen suorastaan syntisen pehmeät ja rasvaiset pretzelit (ehkä ihan hyväkin juttu...? :D) mutta aika älyttömän lähelle Mandalay Bay -kasinon pretzeleitä! Näin ensimmäisellä kokeilukerralla tein ihan originaleja mutta tulevaisuudessa ehdottomasti teen näitä uudestaan ja erilaisia variaatioita. Oli kyllä sen verran menestyksekäs kokeilu ;) Aivan ihana koostumus, väriä saanut kiinteä pinta mutta ihanan pehmeä sisus. Ja miten nopeitakin... taikinaa ei meinaan tarvitse nostattaa eikä yleiskoneita/vatkaimiakaan tarvita.




Ainesosat (10 kpl):

3,5 dl lämmintä vettä
2,25 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
n. 8,75 dl vehnäjauhoja + ekstraa vaivaukseen
1 kananmuna
karkeaa merisuolaa pinnalle


Ohje:

Mittaa vesi suureen kulhoon, lisää kuivahiiva ja sekoita puulusikalla tms. kunnes suunnilleen sekoittunut, pieniä möykkyjä saa jäädä. Lisää suola sekä sokeri ja sekoita taas. Viimeisenä sekoita mukaan jauhot. Laita ensin 7 dl kolmessa erässä lusikalla hämmentäen kunnes taikina on paksua. Lisää vielä lopuksi käsin vaivaten noin 1,75 dl jauhoja TAI kunnes taikina ei ole enää tahmeaa. Älä kuitenkaan käytä liikaa jauhoja ettei pretzeleistä tule kovia. Taikina on sopiva kun sormella taikinaa tökätessä se kimpoaa takaisin.

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Aseta taikina jauhotetulle pinnalle, vaivaa pari-kolme minuuttia ja muotoile siitä pallo. Leikkaa taikina pienehköihin osiin, riippuen kuinka kookkaita pretzeleistä haluat. Vaivaa käsin taikinakönteistä pitkät, tasaiset ja ohuet nauhat (esim. vajaa puoli metriä toimii). Vedä taikinan päädyt toisiaan kohti, kierrä toistensa ympäri ja käännä päädyt alas kiinni rinkelin sivuihin.




Riko kananmuna matalaan ja laakean astiaan ja riko sen rakenne haarukalla. Uita pretzelit nopeasti kummaltakin puolelta kananmunassa ja siirrä leivinpaperilla peitetylle pellille. Ripottele maltillisesti karkeaa merisuolaa pretzelien pinnalle, suolakiteet meinaan eivät karise raesokerin tavoin vaan pikemminkin takertuvat tiukasti. Joten malttia tai nämä eivät ole mitään sydänliiton suosittelemaa välipalaa ;) Pinnalle ripoteltu suola ON kuitenkin tärkeää, se tekee pretzelistä pretzelin. Älä siis kokonaan skippaa. Paista 220 asteessa 10 minuuttia, ensin 5 min normaalisti ja sen jälkeen 5 min grillivastuksilla jotta pretzelit saavat kauniin värin. Näistä ei ole kuitenkaan tarkoituskaan tulla kovin tummia. Nauti lämpimänä.

Vinkki: Pretzelit säilyvät about 3 päivää ilmatiiviissä pussissa, pehmeys kuitenkin häviää ajan kanssa.

Vinkki: Vaikka suola onkin näissä tärkeää, malttia ripotteluun. Itse opin tästä :D




Ai miten olikaan hyvää, kunnon flashback takaisin USA:an :) Suorastaan yllätyin kuinka helppoja (nopeasta puhumattakaan!) pretzelit on valmistaa kotona, miksen ihmeessä jo aiemmin kokeillut?!


Alkuperäinen lähde: Sally's Baking Addiction

3 kommenttia:

  1. Onpa kiva resepti! Tällaisia en ole vielä blogeissa nähnytkään! Pitää kyl ehdottomasti testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Heppoa, hyvää ja niin jenkkimuistoja!

      Kokeile ihmeessä ja kerro miten meni :)

      Poista
  2. Ihana resepti! Kiitos! Parasta oli se kun laitoin pretzelit uuniin ja ne olivat melko surkean ja laihan näköisiä, mutta ne tulivat ulos herkullisen pulleina :).

    VastaaPoista

Ole ihana ja jätä kommentti :)