maanantai 7. huhtikuuta 2014

Paistettua riisiä pangasiuksen kera

Paistettu riisi on jo aiemmin todettu toimivaksi ratkaisuksi kun kaveriporukalla hengaillaan ruoanlaiton merkeissä. Se on paitsi nopeaa ja hyvää, mutta myös kaikille saa tekemistä kun yksi pilkkoo sitä, toinen tätä kun kolmas kuullottaa jotain jo pannulla. Vielä yksi syy miksi tykkään tehdä paistettua riisiä, on koska se on niin helppo varioida joka kerta erilaiseksi. Normaali riisi on vaan jotenkin plääh, niin nähty. Mutta siis tosiaan mulla on ollut pari ulkopaikkakuntalaista kaveria vieraana nyt tämän viikonlopun ja kokkailtiin tätä yhdessä. Riisin seuraksi tehtiin wasabilla, seesamilla ja sitruunalla maustettua pangasiusta. Yksinkertaista mutta noilla mausteilla todella hyvää, kevyesti epäesteettisestä ulkonäöstä huolimatta ;)







Paistettu riisi 

Ainesosat (iso wok-pannullinen):

4 dl (kuivana) pitkäjyväistä riisiä keitettynä ohjeen mukaan
seesamiöljyä
1 iso keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
200g mung-ituja
1 pss (200g?) herneitä
180g katkarapuja
soijakastiketta (maun mukaan, itsellä meni useampi desilitra)
3 rkl hoi sin -kastiketta
4 kananmunaa
korianteria silputtuna


Ohje:

Aloita keittämällä pitkäjyväinen riisi ohjeen mukaan, mieluusti jo tunteja ennen jos mahdollista tai jopa edellisenä päivänä. Kuutioi porkkanat sekä hienonna valkosipulinkynnet ja sipuli. Kuullota sipulia, valkosipulia sekä porkkanoita wok-pannussa (tai vaihtoehtoisesti isolla paistinpannulla) kovalla lämmöllä tipassa seesamiöljyä kunnes ne pehmenevät. Lisää mung-idut ja kuullota hetki. Seuraavaksi kippaa mukaan herneet ja katkaravut.

Käytin etukäteen valmistetut riisit nopeasti erillisellä kuumalla pannulla soijatipassa, jotta sain riisin eroteltua ja vähän kovemmaksi. Pyörittele riisiä ympäri pannua jotta soija levittyy tasaisesti riisiin. Kaada riisi wok-pannuun muiden ainesosien joukkoon. Lisää maun mukaan soijakastiketta jonka sekaan on sekoitettu myös hoi sin -kastike. Mulla meni useassa erässä lisätessäni yhteensä varmaan parisen desiä soijakastiketta koska soijan kuuluu mun mielestä maistua paistetussa riisissä ja vahvasti. Enempi parempi. Ehdottomasti. Paista neljän munan kiinteä kokkeli erillisellä pannulla, leikkele se karkeisiin paloihin ja kääntele lopuksi pieneksi silputun korianterin kera riisin joukkoon. Tarjoa korianterilla koristeltuna (+ mahdollisesti extra-soijan kera ;).


Pangasius:

Ainesosat (5 annosta):

rypsiöljyä
tilkka vettä
800g pangasius-filettä
wasabi & sesame -mausteseosta (Santa Maria)
loraus sitruunamehua
suolaa


Ohje:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Öljyä suuren (keraamisen) uunivuoan pohja ja lisää pieni tippa vettä. Asettele pangasius-fileet vuoan pohjalle, lorauta perään sitruunamehua ja sirottele reilusti wasabi & sesame -mausteseosta kalojen päälle. Kypsennä uunin keskitasolla, minulla meni noin 35-40 min. Suolaa kypsät kalafileet ja lisää halutessasi tippa sitruunaa tarjoiluvaiheessa.




Ehkä yksinkertaisinta ja helpointa ruokaa ever mutta niin helposti varioituvaa ja hyvää, että suu vaan vetäisi vaikka maha täysi olisikin. Nam. Noh, toisaalta onhan se vaikea mennä vikaan yhtään millään missä on A) soijaa, B) kananmunaa C) katkarapuja. Vai mitä olette mieltä? Pangasiuksen puolestaan suunnilleen teki fileiden päälle ripottelemani wasabi-seesami -mauste. Kala kuin kala nousee täysin uusiin sfääreihin noilla mausteilla, eikä sitruuna tietenkään koskaan voi asiaa pahentaa. Aivan ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole ihana ja jätä kommentti :)