sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Vindaloo-kana & Naan-leivät

Olen jo pitkään halunnut kokeilla kotitekoista intialaista ruokaa ja erityisesti naan-leivän tekoa. Kun sitten pari kuukautta takaperin törmäsin hyvännäköiseen vindaloo-kanan reseptiin, päätin että tämä se on se mitä kokeilen. En kuitenkaan ole saanut aikaiseksi kunnes tällä viikolla päätin että tämä viikonloppu se sitten on. Koska mulla on koeviikko meneillään ja sataseitsemän asiaa liikaa työn alla just nyt muutenkin, tiimeiltiin mun isän kanssa tämä ruoka. Ja aika hyvä tiimi hei ;) Erityisesti naan-leivät vei mun sydämen ihan täysin, mun uusi rakkaus! Vaikka tämä oli ensimmäinen kerta kun tehtiin niitä, tuli niistä aivan mielettömiä. Paitsi ulkonäöllisesti kauniita, mutta myös sopivan rapeahkoja ja täysin onttoja. Ja maku oli aivan täydellinen. Ehdottomasti pääsee mun repertuaariin tulevaisuuden kokkailuissa! Tämän loistavan reseptin nappasin Garam Masala -blogista. Leipien kanssa tehtiin tulista kana-vindaloota ja tässä kohta iso paino sanalle tulinen ;) Vaikka meillä ollaankin totuttu tuliseen ruokaan, kyllä täällä osalla, joillain enemmän kuin toisilla, suu sauhusi ja hiki virtasi. Tulista mutta tosi hyvää :) Täytynee kyllä tähän väliin sanoa että tämä ei ole sitä ideaalista ns. "treffiruokaa". En varmaan koskaan ole sotkenut yhtä paljon, servetit tuli todellakin tarpeeseen eikä se mausteista johtuva nenän vuotaminen tehnyt tilanteesta yhtään hienostuneempaa :D Mutta ihana perhe-hetki sentään hahahaa! Vindaloon söin naan-leivällä kauhottuna ja osan leivästä ihan vaan levitteen kanssa. Sitä makujen harmoniaa... no joke ♥




Osa perheestä halusi vielä riisiä lisäksi ja toimineehan sekin. Mun mielestä tosin pelkkä naan-leipä ja kana oli tarpeeksi, ihan riittävän yli-ison ähkyn sai aikaan näinkin :D




Naan-leipä (4 kpl):

Ainesosat:

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3-4 tl sulatettua voita
1 tl leivinjauhetta
2/3 dl maustamatonta jogurttia
2/3 dl maitoa


Ohje:

Sekoita astiassa jauhot, suola, sokeri ja 2 tl sulatettua voita. Tee taikinan keskelle kuoppa ja kaada sinne jogurtti sekä leivinjauhe. Anna taikinan olla pieni hetkinen. Lisää maito vähitellen ja vaivaa taikinasta pehmeää nyrkillä painellen ja käännellen. Lisää vielä 1-2 tl sulaa voita ja vaivaa uudelleen. Peitä kulhon pohjalla oleva taikinapallo tiukasti märkään lämpimään liinaan (huom. kääri liina taikinan ympärille, ei kulhon ympärille!) ja jätä taikina 1,5 tunniksi lämpimään paikkaan. Ajan ollessa kulunut, vaivaa ja painele taikinaa taas nyrkillä jonka jälkeen peitä taikina uudestaan liinalla toiseksi 1,5 tunniksi. 


Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Kun leivät ovat valmiita paistettaviksi, jaa takikina neljään osaan. Taikina on tässä kohtaa tiivistä, pehmeää ja muistuttaa kiinteää purukumipalloa. Kauli taikinapallot pitkiksi, ohuiksi ja kolmikulmaisiksi leiviksi. Sen pitäisi olla helppoa koska kiinteä taikina ei tartu alustaan. Siirrä leivät leivinpaperilla peitetylle uuniritilälle ja paista noin 5 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä, kääntäen ne toisin päin puolessavälissä. Kypsät leivät ovat muuten vaaleita mutta niissä on ruskeita pilkkuja. Me paistoimme leipiämme about 7 minuuttia. Voitele kypsät leivät. 







Vindaloo-kana

Ainesosat:

430g maustamatonta broilerin ohutleikettä
suolaa ja mustapippuria
voita paistamiseen
3 rkl valkosipulinkynttä
6 pientä sipulia (n. 5 dl pilkottuna)
2 tl sinapinsiemenia jauhettuna
4 tl inkivääriä
1,5 tl juustokumina
1,5 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1,5 tl cayennepippuria
2,5 tl kurkumaa
3,5 tl paprikajauhetta
1 tl fariinisokeria
2,5 tl suolaa
10 ml sitruunamehua
30 ml etikkaa
5 dl vettä
2,5 tl tamarinditahnaa


Ohje:

Aloita suikaloimalla broilerit ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Ruskista kana voissa pannulla ja siirrä sen jälkeen kattilaan odottamaan. Pilko sipulit, hienonna valkosipulit ja kuullota ne samaisessa paistinpannussa, lisää tarvittaessa rasvaa. Lisää ne tämän jälkeen kattilaan kanan seuraksi. Mittaa kattilaan kaikki mausteet (inkivääri, juustokumina, sinapinsiemenet, kaneli, neilikka, kurkuma, cayennepippuri ja paprikajauhe). Laita levy päälle, sekoita hyvin ja anna olla muutama minuutti. Tämän jälkeen lisää vielä loput aineet, eli fariinisokeri, suola, sitruunamehu, etikka, vesi sekä tamarinditahna. Peitä kattila kannella ja hauduta noin 45 minuuttia, tosin anna porista ilman kantta viimeiset 15 minuuttia jotta nestettä haihtuu ja kastike paksunee. Tarjoa naan-leipien sekä halutessasi riisin kera.




Oli tosiaan mielettömän hyvää, erityisesti naan-leivät oli aivan järäyttävän hyviä! Paitsi kastikkeen kanssa, mutta ihan vaan voideltunakin niin nam. Kyllä kaikki eksoottinen ja mausteinen ruoka on vaan niin mun mieleen. Viikonloppuisin ajan kanssa ruokaillessa on aivan parasta kokeilla uusia ja erilaisia reseptejä. Kyllähän syöminen on niin paljon mukavampaa kun lautasella on jotain uutta ja jännää. Silloin siihen ruokailuun oikeasti keskittyy, maistelee, tutkii ja analysoi. Muutenkin arvostaa sitä ruokaa ihan eri tasolla ja syömisestä tulee loistava laatuajanviettotapa. Ruoka on vaan niin ihanaa, paitsi tietysti syöminen mutta myös sen valmistaminen. Se miten isosta määrästä raaka-aineita ja erilaisia makuja muodostuu yksi toimiva kokonaisuus ihan siinä sun nenän edessä, on vaan aina yhtä kiehtovaa. Kyllä mä taisin syntyä keittiöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole ihana ja jätä kommentti :)