perjantai 28. maaliskuuta 2014

Sweet & Salty Cookie Cups

Jostain syystä mie olen kaiken viikkoa kaivannut mun jenkkikotia ja ennen kaikkea niitä ihania amerikkalaisia herkkuja ja leivoksia! Ensiksi mulla oli aivan tolkuton himo s'moreseihin, jotka on ihan totaalista ja sokerista rakkautta mutta joihin ei löydy "oikeita" aineksia Suomesta. Ah, mie muistan vieläkin niin elävästi sen hetken kun s'mores vei mun sydämen... Huntington Beachillä Californiassa kesällä 2011, rannalla grillatessa nuotiolla naama vaahtokarkissa...*huokaus*. Ja sen jälkeen tässä tällä viikolla erään vaihtarikaverini kanssa nostalgisoidessa meidän kesän 2013 Washington D.C -seikkailuja ja viimeisen Amerikka-illan Target -reissuja jenkkisuklaan perässä, tuli ihan järjetön himo suklaakuorrutteisiin pretzeleihin. Siinä on kyllä amerikkalaiset keksineet ehkä toimivimman jutun ikinä, makea ja suolainen yhdessä. Ihan totaalinen match made in heaven ja Jenkeissä tosi yleinen. Suklaakuorrutetut sipsit... vaahterasiirappi-pekonihippu -donitsit... suklaapopcornit... ei mitään rotia siinä touhussa :D Pekonidonitsit ei muhun henkilökohtaisesti nappaa mutta mun vaihtovuoden aikana menetin sydämeni ihan totaalisesti suolaisten snacksien ja suklaan yhdistelmälle ja nyt oli ihan pakko saada. Joten tietysti näin kun koeviikko alkoi eilen niin toissailtana touhusin vaan keittiössä kulhojen ja mittojen keskellä... kuins nyt muuten kun koulukiireitäkin olisi? :D




Päädyin yhdistämään s'mores (joista tuli näihin vaahtokarkkia, suklaata ja keksejä) ja sit makean&suolaisen jumalaisen liiton. Eli tällä kertaa syntyi pehmoisia ja ihanan sitkeitä pretzel-suklaahippu -cookieseja muffarivuokiin eli "cookie cups", päälle marshmallow fluffia ja vielä vähän lisää pretzeleitä ja suklaata ;) Mmmmnnhhhh.... USA  <3 




Huom! Tämä ohje ei ole se kaikista nopein jäähdytyksineen ja itse tein vielä kahdessa erässä koeviikon ajanhallinnan takia, eli illalla taikina jääkaappiin ja seuraavana päivänä vasta paistoin. Yön yli taikinaa ei suinkaan tarvitse jäähdyttää mutta vähintään pari tuntia kuitenkin!


Ainesosat (10 kpl):

Keksit:

85 g voita
0,9 dl fariinisokeria
0,3 dl sokeria
0,5 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl maissitärkkelystä
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
vajaa 1 dl pretzel/suolatikku -rouhetta
vajaa 1 dl M&M's/muita suklaahippuja


Päälle:

Marshmallow Fluffia
M&M's- tai muuta suklaarouhetta
Pretzel-/suolatikkurouhetta
strösseleitä


Ohje:

Aloita ruskistamalla voi. Mittaa voi pieneen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä kunnes se sulaa. Sekoittele vispilällä ja jatka kunnes voi alkaa ensin kuplia ja vaahdota ja sen jälkeen muuttuu enemmän meripihkan väriseksi. Varo kuitenkin polttamasta! Nosta pois levyltä, kaada voi astiaan ja siirrä jääkaappiin 1-2 tunniksi.

Kun aika on kulunut, ota voi huoneenlämpöön ja anna sen pehmentyä noin vartti. Vatkaa käsivatkaimella kiinteää voita kunnes se on kuohkeaa ja pehmeää. Seuraavaksi lisää sokerit ja vatkaa huolellisesti. Kaada sekaan puolikas kananmuna sekä vaniljasokeri, yhä vatkaten. Pienennä vatkaimen tehoa ja lisää vielä joukkoon jauhot, maissitärkkelys, ruokasooda ja suola. Viimeisenä kääntele nuolijalla paksuun taikinaan pretzel- sekä suklaarouhe. Siirrä taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään kahdeksi tunniksi. Mitä pidempään, sitä parempi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pyörittele käsin taikinasta isohkoja palleroita ja aseta ne paperisiin muffinssivuokiin (ja halutessasi vielä muffinssipellille). Paista n. 8-9 minuuttia riippuen keksien koosta. Keksien tulee vaikuttaa raaoilta uunista otettaessa, ne kyllä kiinteytyvät jäähtyessään. Näiden keksien kuuluukin jäädä pehmeiksi ja ihan mutusteltaviksi, nams. Anna jäähtyä pellillä muutama minuutti ennen pois siirtämistä.


Work in progress... (pahoittelut tuosta erittäin esteettisestä talouspaperista :D)


Keksien jäähdyttyä lusikoi päälle marshmallow fluffia, suklaa- ja pretzel -rouhetta sekä hiukan strösseleitä. Nauti :)


Vinkki: Muista jäähdyttää taikina ennen paistoa jotta kekseistä tulee meheviä ja paksuja.

Vinkki: Älä missään nimessä paista keksejä täysin kypsiksi ja rapeiksi. 




PS. Nämä tietysti toimivat myös ilman kuorrutettakin ihanina kekseinä mutta tässä kohtaa mie olin sitä mieltä että go big or go home :D


3 kommenttia:

  1. Ompa herkullisen näkösiä. Nam! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista :) Kieltämättä melkoisen hyviä, makean ja suolaisen yhdistelmä on jotain aivan ihanaa! Kuorrute kyllä pitää tosin huolen että yksi riittää kerralla ;)

      Poista
  2. Varmasti :-) oon samaa mieltä suolainen ja makee on pop yhdessä oli se sitte makee tai suolainen ruoka :-)

    VastaaPoista

Ole ihana ja jätä kommentti :)