perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kahvinmakuinen Baileys-suklaakakku (gluteeniton)

Jostain syystä tulee todella harvoin leivottua täytekakkuja joissa panostaisi myös koristeluun, ja joihin käyttäisi useamman päivän mutta synttärijuhliamme varten otin pitkästä aikaa projektikseni kunnon täytekakun. Olin tiennyt jo viikkoja ellen kuukausia millaisen kakun halusin tehdä mutta muutin kuitenkin mieleni ihan viimehetkillä. Ja hyvä että tein! Päädyin tekemään überkahvisen Baileys-kaakaounelman ja ei herraisä kuinka hyvin se onnistui! O_o Niin ihanan mehevä ja kyllä se on vaan suorastaan pyhä kolminaisuus; kahvi, Baileys ja suklaa. Vaikka ei tuossa hippuakaan oikeaa suklaata ollut mutta mausta sitä ei olisi koskaan huomannut. Huomaa että sokerimassakoristeet tulee tehdä viimeistään edellisenä päivänä kovettumaan!





Ensimmäistä kertaa myös kokeilin gluteenittoman kakun leipomista siskoni takia ja ei olisi kyllä voinut paremmin mennä. Sokerikakkupohja kohosi kuin unelma ja maku sekä koostumus oli ehdottomasti parempi kuin aiemmin tekemäni erilaiset kakkupohjat.





Täytteeksi tein Kinuskikissan reseptiä muutellen ihanan Baileys-moussen, joka sai itseasiassa erikseen kehuja maustaan. Tosin mun mielestä se olisi voinut maistua huomattavasti vahvemmin Baileysiltä mutta mie nyt vetäisin sitä vaikka suoraan pullonsuusta että don't count on my judgement... :D Kostutus hoitui Baileysillä terästetyllä ja vahvasti vaniljasokeroidulla maitokahvilla... ai jestas kun tuotakin olisi juonut vaikka puolen litran tuopista (okei annanpas mie vaikutelman itsestäni taas -->  asiaan!). Ota huomioon, että Baileysit saattaa olla tarpeen kiehauttaa ensin. Päällystin kakun sokerimassalla ja reunat pursotin kaakaolla ja kahvilla maustetulla kermalla.

Valmistin tämän tosiaan kolmessa erässä. Ensimmäisenä päivänä tein kakkupohjan, toisena kostutin, täytin ja askartelin sokerimassakukkaset kuivumaan ja kolmantena päivänä koristelin, kuorrutin ja syötiin. Kannattaa ehdottomasti antaa kakun mehevöityä jääkaapissa pari päivää ennen tarjoilua, ihan mielettömän mehevä ja kostea koostumus mutta kuitenkin kerrokset pysyivät tosi kauniisti. Kehuja tuli joka tuutista sekä mausta, koostumuksesta että ulkonäöstä ja kyllähän sitä melkoisen mukavasti vieraisiin upposikin.





Kahvi-suklaakakkupohja (gluteeniton):


Aineosat:

5 kananmunaa
gluteenittomia jauhoja
tummaa kaakaojauhetta
espressojauhetta
sokeria
1,5 tl leivinjauhetta


Ohje:

 Tämä kakkupohja toimii yksinkertaisuudessaan periaatteella kaikkea yhtä paljon: kananmunia, jauhoja sekä sokeria. Itse halusin kahvisuklaa-kakkupohjan normaalin vaalean sokerikakkupohjan sijaan joten korvasin osan jauhoista kaakaolla ja kahvilla. Suosittelen. 


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Mittaa haluttu määrä kananmunia (tämä ohje on viiden munan kakkuun joten minulle määrä oli vajaa 3 dl) suureen mittaan ja kaada ne kulhoon. Seuraavaksi mittaa samanverran sokeria ja vatkaa munat ja sokeri huolellisesti kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmis kun siihen muodostuu huippuja ja siihen kirjoitettun teksti pysyy hetken näkyvillä. Sillä aikaa mittaa samanverran jauhoja+tummaa kaakaojauhetta+espressojauhetta. Itse laitoin pari ruokalusikallista kaakaota, noin 1,5 rkl espressojauhetta ja loput normaaleja gluteenittomia jauhoja. Sekoita kuiviin aineisiin vielä leivinjauhe ja siivilöi varovasti nuolijalla käännellen kuohkeaan munasokerivaahtoon.Voitele ja jauhota 24cm kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista koosta riippuen noin tunnin verran. Kakku on kypsä kun tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä pieni hetki vuoassa ennen kumoamista ja anna jäähtyä täysin (mielellään seuraavaan päivään) ennen kakun leikkaamista.


Baileys-mousse -täyte:

Täytteen ohje jöllitty Kinuskikissan leivonta-apajilta, tosin tähän kakkuun tuplattu ja muokattu. 

Ainesosat (kahteen kakunväliin): 

4 dl kuohukermaa
3 liivatelehteä
1 prk (250g) mascarponea
3 rkl sokeria
6 rkl Baileysia

Ohje:

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone sekä sokeri ja vatkaa vielä sekaisin. Kiehauta Baileys kattilassa, liuota liivatteet siihen ja anna jäähtyä hetken aikaa. (Älä kuitenkaan odota liian kauan koska itselläni meinasi ehtiä vähän liiankin kiinteäksi, joten jotkut onnekkaat saivatkin sitten makoisia Baileys-sattumia kakkupalaansa ;). Lisää seos mousseen ja sekoita huolellisesti.

Kostutus: 

Vahvasti sokeroitua ja Baileysilla maustettua  maitokahvia, noin kolmisen desiä meni. Ainesosien tarkoista määrästä ei mitään havaintoa mutta vaikkaisin jotain tähän suuntaan:

1,5 dl vettä
1,5 maitoa
reilu ripaus vaniljasokeria
loraus Baileysia (suosittelen kiehauttamaan ensin ellei kakku ole menossa huolettomaan illanviettoon ;)
espressojauhetta + murukahvia maun mukaan.





Eipä tähän voi muuta sanoa muutakuin että lisää ja säädä määriä kunnes maistuu hyvältä. Itse olisin tätä käyttämääni kostutuslientä voinut vetää vaikka useammankin mukin että... :D



Kakun kokoaminen:

Aloita leikkaamalla kakku kolmeen kerrokseen. Kaiva esiin vuoka jossa paistoit kakun ja laita pohjalle kakun ylimmäksi jäävä kerros (siis se joka oli paistovaiheessa pohjalla vuokaa vasten). Kostuta kakkukerrosta reilusti (silikoninen pullasuti oli ihan kingi tässä) ja lusikoi päälle puolet Baileys-moussesta. Nosta seuraava kerros kakkupohjaa vuokaan, kostuta reilusti ja levitä tähän väliin loput mousset. Viimeisenä nosta kostutettu kakun päällimmäiseksi ja siirrä kylmään mehevöitymään, mieluusti seuraavaan päivään. 





Kuorrutus & koristelu:

Ainesosat:

Kahvisuklaa-kermaan: 

6 dl kermaa
tummaa kaakaojauhetta
cappuccino-jauhetta
vaniljasokeria


Päälle + kukkiin: 

250g vaaleanpunaista sokerimassaa
n. 175g valkoista sokerimassaa
nomparelleja
tomusokeria
vettä 

Ohje: 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja siivilöi sekaan makusi mukaan kaakao- ja kahvijauhetta. Maistele vähän väliä milloin riittää, itsekin mussutin ja maistelin tämän tästä jatkuvasti ainesosia lisäillen joten lopullisista määristä ei ole kyllä enää mitään havaintoa, pahoittelut :D Lisää vielä reippaasti vaniljasokeria kunnes seos on makeaa ja herkullista. Pursotus meinaan tosiaan maistuu kakussa ja kruunaa koko komeuden!

Levitä lastalla ohut kerros kermaa kakun reunoille sekä päälle. Kauli vaaleanpunainen sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ohueksi levyksi ja nosta se varovasti kakun päälle. Voit käyttää avuksi esim. lastoja ja kakkulapioita ja ekstra-käsipari on erittäin lämpimästi suositeltu! :D Meilläkin täällä minä + insinööri-isäni tehtiin yhteistyötä ja silti meinasi räjähtää käsiin, hahah. Leikkaa turhat massat pois saksilla/veitsellä ym., jätä sen verran kuitenkin että massa peittää reunat hyvin.


Laita loput kermat pursotinpussiin ja töpöttele pieniä ruusukkeita riviin kakun reunoille.





Kukat tein vain yksinkertaisesti leikkaamalla veitsellä ensin pienen pyörylän ja sen jälkeen suunnilleen samankokoisia terälehtiä ja painelin ne kukan muotoon. Terälehtien kaarevuuden toteutin kovettamalla koristeet foliolla vuoratuissa laakeissa cocktail-laseissa/kastikekauhoissa/missä ikinä koverassa pinnassa nyt satuinkaan löytämään. Kun koristeet ovat kovettuneet (=seuraavana päivänä), tee kukkien keskustat. Sekoita tomusokeria vesitilkkaan, pursota sitä hiukan aukileikatusta pussinkulmasta kukan keskustaan ja paina noparellit kiinni. Anna kuivua. Laita koristeet kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sokerimassakoristeet ottavat kosteutta ja niistä tulee ajan mittaan (viimeistään jääkaapissa!) kosteita ja pehmeitä. Mutta on ne vaan kovin kauniita!





Menihän tän tekemiseen aika kauan mutta itse olin ainakin tyytyväinen ja vierailta sateli kehuja ovista ja ikkunoista että kai tämä oli ns. home run. Ja joo myönnetään, olihan tämä kyllä aivan mielettömän hyvää!! :D Mie kun en edes pidä valtaosasta täytekakkuja mutta tää oli melkoisen vastustamatonta... siis liiankin! Tällä makukirjolla ei tosiaan voi mennä vikaan :)





4 kommenttia:

  1. No lisää kommentteja ja kehuja satelee tässä ja nyt! Kylläpä on mahtavan näköinen kakku! Ja noilla ainesosilla ei varmasti voi makukaan olla kovin pahasti vinksallaan ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kaunis <3 Ja ei ollut maussa valittamista, ei ;)

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen näköistä kakkua ja kauniist koristeltu. Tuo koristelu tuppaa tosiaan jäämään välillä vähiin, tarvii tulla inspis, ei se oikein muuten luonnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :)

      En mie ainakaan jaksa joka kerta jotain kakkua leipoessa käyttää aikaa ja rahaa mihinkään erityisen hienoon koristeluun, jos vain perheelle/omaksi huviksi leipoo jotain niin tulee mentyä yleensä vähän helpomman kautta mutta näin kun kunnon tilaisuus tulee niin sit on ihana panostaa! :) Ja tää oli just sellanen hetki että okei nyt tulee syöjiä --> nyt teen huolella :D

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)