sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Guinness-suklaakakku

Voi tätä oluen ja kaakaon pyhää liittoa... Ihan. Tajuttoman. Hyvää. Piste. Aamen. Siis oikeasti hyvää, got it? :D Joskus Jenkeissä asuessani tehtiin kotona joihinkin juhliin Guinness -cupcakes Baileys-kuorrutteella ja silloin jo totesimme Guinnessin ja suklaan aivan voittamattomaksi comboksi (siitäkin huolimatta että just yks viikko tv:ssä jotkut leivonnan ammattilaiset tämän lyttäsivätkin...). Se jäi mieleeni yhdistelmänä jota halusin kokeilla uudestaan täällä Suomessa ja mikä olisikaan parempi tilaisuus siihen kuin siskoni 21v synttärit? Mulla oli mielessä montakin kokeilemisenarvoista ideaa mutta kun kaino toive tuli kesken jonkun ihan muun asiaanliittymättömän keskustelun että "leivothan sit jotain suklaista jooko?" niin se oli valinta sillä tehty. Guinness-suklaakakku. Meinasi tosin jo kesken ruveta epäilyttämään että mitähän tästä tulee kun kakku kuohui hitaasti vuoasta yli ja uunin pohjalle mutta lopputulos oli aivan loistava :) Todella kostea, mehevä ilman minkäänlaista kostutusta mutta silti tiivis, tumman ja intensiivisen makuinen ja ihan loistava rakenne. Ei kuitenkaan mutakakkumainen muttei myöskään muistuta voi- tai sokerikakkupohjaa. Vaikea kuvailla mutta ihan parasta on!

EDIT: Tein tämän siskoni takia gluteenittomista jauhoista mutta näin jälkikäteen viisastuneena eihän tästä ihan täysin gluteenitonta saa, nääs kun Guinnessissa on sitä ohraa ;) Noh, onneksi ei mitään kovin pahaa keliaakikkoa lähipiiristä löydy, hehheh :D




Koristelu tällä kertaa ajanpuutteessa erittäin yksinkertainen ja tyyliä "moi, olen Siru 6v", mutta eipä se haittane kun pari viikkoa sitten väkersin meille yhteisen synttärikakun suuremmalla panostuksella. Mutta ennen kuin enemmän eksyn aiheesta niin reseptiin joka on siis Nigella Lawsonin peruja...





Aineosat (n. 12 palaa):

Kakku:

250 ml Guinness-olutta
250 g voita
1,75 dl kaakaojauhetta
4,5 dl sokeria
reilu 1 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
2 rkl vaniljasokeria
4,25 dl vehnäjauhoja/(gluteenitonta jauhoseosta)
2,5 tl ruokasoodaa

+ voita ja korppujauhoja vuokaan

Kuorrute:

300g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
1,25 dl kuohukermaa


Ohje;

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Lämmitä Guinnessiä suuressa kattilassa liedellä ja lisää voi osissa sekoittaen jatkuvasti. Kun voi on täysin sulanut, vispilöi sekaan siivilöity kaakaojauhe sekä sokeri sekoittaen jatkuvasti. Vatkaa erillisessä kulhossa munat, kermaviili sekä vaniljasokeri ja lisää seos kattilaan. Lopuksi sekoita joukkoon vielä jauhot sekä ruokasooda.

Voitele ja korppujauhota n. 23 cm vuoka ja laita vielä halutessasi pohjalle pyöreä leivinpaperinpala. Kaada seos vuokaan ja paista uunin keskitasolla 45-60 minuuttia, kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa.




Kun kakku on jäähtynyt (mieluusti seuraavaan päivään), valmista kuorrute. Notkista tuorejuustoa hetki sähkövatkaimella, siivilöi joukkoon tomusokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää viimeisenä kerma ja vatkaa vielä hetki. Levitä kakun  päälle.


Vinkki: Minulla kakkua valui reippaasti yli vuoasta sen kohotessa ensin todella paljon. Suosittelen siis laittamaan esimerkiksi uunipellin uunin pohjalle jos haluaa välttyä siivoamiselta. Niin, tai sitten vaan yksinkertaisesti käyttää suurempaa/korkeampaa vuokaa :D

Vinkki: Itse paistoin kakkua sen täydet 60 minuuttia.




Mitähän tähän enää sanoisi, toimii. Tosin haju melko tuju kakun kypsyessä :D Maussa ei olut erotu paljoakaan, ainakaan huonosti siis (en ole ollenkaan oluenjuoja, no freaking way) mutta kyllä tässä silti on erilaista twistiä verrattuna normaaliin kaakaojauhe-kakkupohjaan, jotenkin tummempi, syvempi ja intensiivisempi maku. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, koostumus on aivan ihana :)

4 kommenttia:

  1. Tätä on kokeiltava! Oluella saa hyvää makua leivonnaisiin. Tein joku aika sitten vehnäoluesta jälkiruokaa ja se toimii oikein hyvin myös. Sitruuna on kuin tehty sille, ja valkosuklaa kruunaa kaiken. Harmi kun näitä jälkiruokia ja leivonnaisia tulee jatkuvasti tuonne kokeiltavien listoille että ei meinaa aika millään riittää kaikkeen.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ehdottomasti! Hirveän sotkun sain aikaan tekiessä mutta lopputulos aivan mahtava.

      Ohoh, toi kuulostaa hyvältä, pitäää joskus laittaa testaukseen! Kiitos vinkistä :)

      Nojoo'o... mullakin jatkuvasti pitenevät listat iPhoneni muistiossa kokeiltavista resepteistä, niin makeista herkuista kuin ihan suolaisista ruoistakin. Olisipa aikaa, syöjiä ja tilaisuuksia kokeilla kaikkea :D

      Käyn kurkkimassa sun blogia :)

      Poista
  2. Moi, löytyykö Guinnesin oluista myös gluteeniton versio?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh nyt kun sanoit niin enpäs selvästikään ajatellut loppuun asti! Niin onhan siinä tietysti ohraa :O Tämä olikin sit näköjään tälläinen semi-gluteeniton kakku, heh. Kiitos hei tosi paljon, mulla selvästikin ajatus tökännyt kesken kaiken mutta onneksi ei pahaa keliaakikkoa lähipiiristä löydy :D

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)