tiistai 11. maaliskuuta 2014

Aleksanterinleivokset

Tässä tuleekin sitten taannoisten yhteissynttäreidemme viimeinen reseptipostaus, ah-niin-toimiviksi-todetut Aleksanterinleivokset. Näistä tulee ihana lisä juhlapöytään kun leivokset pitää pieninä suupalaherkkuina. Ensimmäistä kertaa tein Aleksantereita tällä samalla reseptillä (ja itseasiassa mun ensimmäiset Aleksanterit koskaan!) Jenkeissä asuessani ja kyllä tämä little Finn meinasi suorastaan hukkua kysymyksiin että mitä ne pinkit oikein olivatkaan. Nyt halutessani tehdä Aleksantereita synttäreillemme en edes harkinnut mitään uutta reseptiä/variaatiota. Tosin tällä kertaa tein vain puolikkaan annoksen viimekertaiseen verrattuna, tästä tulee yksi uunipellin kokoinen pohja eli siis puoli pellillistä valmiita minileivoksia :)




Ainesosat (puoli pellillistä valmiita leivoksia):

Pohja:

250 g voita
1,75 dl sokeria
1 kananmunaa
1 rkl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja

Väliin:

 200g vadelmamarmeladia

Päälle:

n. puoli pakettia tomusokeria
vettä
muutama tippa punaista (nestemäistä) elintarvikeväriä
muutama pala tummaa suklaata


Ohje:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä ja huoneenlämpöinen voi huolellisesti pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Sekoita vaniljasokeri vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Vuoraa iso uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina esimerkiksi nuolijan avulla ohueksi levyksi koko pellin laajuudelle. (Tämä vaihe ainakin minulla kiristi hermoa ihan mielettömästi mutta kyllä se taikina riittää ja hyvä siitä tulee kun tarpeeksi huolellisesti sen levittää tasapaksuksi kaikkialle). Pistele haarukalla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, tarkkaile ettei reunat pääse tummumaan! Huomaa että uunista otettu leivospohja on erittäin hauras ja mulla ainakin eka versio päätyi miljoonaksi palaksi kun sitä käsitteli vähän väärällä tavalla.

Anna jäähtyä tasaisella alustalla ja leikkaa sen jälkeen leivospohja keskeltä kahtia, kahdeksi samankokoiseksi levyksi. Levitä marmeladi toiselle pohjista ja nosta toinen levyistä marmeladin päälle. Kuorrutetta varten sekoita tomusokeriin vettä  vähän kerrallaan kunnes se on sopivan juoksevaa sekä muutama tippa elintarvikeväriä riippuen halutusta värisävystä. Sulata muutama pala tummaa suklaata, laita se pieneen minigrip-pussiin ja leikkaa pussin kulma auki. Levitä vaaleanpunainen kuorrute tasaisesti leivoslevyn päälle, tee pituussuunnassa suklaalla raitoja ja marmoroi suklaa vetämällä cocktail-tikulla poikittaissuuntaisia raitoja. Laita leivokset kylmään jähmettymään ennen paloiksi leikkaamista. Nauti ja onnea vaan yritykseen olla syömättä puolia leivoksista kerralla ;)



Tällä kertaa jostain syystä leivokset meinasivat räjähtää leikkuuvaiheessa, ei ollenkaan niin kauniita kuin viimeksi. Pöh. Maku ei kyllä kärsinyt!

2 kommenttia:

  1. Mmm näyttää hyvältä! En ole koskaan itse leiponut aleksanterinleivoksia mutta täytyy kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, ihan mielettömän hyviä! Ja miehän en siis yleensä pidä OLLENKAAN marjaisista/hedelmäisistä/vastaavista leivoksista taikka kakuista mutta nämä ovat ihan taivaallisia vaikka vadelmamarmeladia sisältävätkin :) Tosi namia!

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)