perjantai 21. maaliskuuta 2014

Aasialainen äyriäiskeitto

Mie tein jotain todella yllättävää tällä viikolla eli ilmoitin jo hyvissä ajoin että joku muu kokatkoon meillä viikonloppuna (ja mieluusti jotain uutta, erilaista ja eksoottista muistin tietysti lisätä ;) koska muuten mie en mitenkään päin saa tartuttua koulukirjoihin. Mutta pitihän nyt perjantaina kuitenkin päästä vielä keittiöön, muuten pää ei kestä. Ruoan piti olla jotain nopeaa näin perjantai-iltana saunan jälkeen joten päädyin keittoon, joka tarkoittaa melkeinpä automaattisesti jotain mausteista ja Aasia-vibaista. Mä en tee siskonmakkarakeittoja. Piste. Tämäkin meni vähän sillä linjalla että heitän kattilaan vähän mitä mieleen tulee ja käteen sattuu, lisäilen ja maistelen ihan omassa maailmassa eli yhtäkuin jälkeen päin ei sit ole enää mitään hajua että mitä ja kuinka paljon siellä kattilassa oikein onkaan. Toivottavasti nyt sain edes etäisesti näitä määriä ja ainesosia kohdalleen. Alkuperäisessä mielessäni olleessa keitossa olisi ollut mukana mm. siitakesieniä ja kaffir-limen lehtiä mutta Kotka kun ei varsinaisesti mikään maailman keskus ole, ne jäivät olosuhteiden pakosta pois tällä kertaa. Keiton seuraksi leipasin vielä nopeasti pari monivilja-patonkia :)




Aineosat (4 annosta):

1 punainen paprika
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 kpl sitruunaruohoa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1,5 kanaliemikuutiota
7 dl vettä
0,75 dl limemehua
1 tl sahramia
1 rkl inkiväärimurskaa
3 rkl kookossokeria
1,5 rkl srirachaa
3-4 rkl maizenaa
150g mung-ituja
500g mereneläviä (Escan "Antipasto di Mare" sekoitus 300g + 200g jättikatkaravun pyrstöjä)
pieni puska thai basilikaa


Ohje:

 Aloita ottamalla merenelävät sulamaan hyvissä ajoin, noin muutama tunti ennen keiton valmistamista. Suikaloi paprika, pilko sipuli lohkoiksi, viipaloi sitruunaruohonvarret sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kiehauta kookosmaito sekä vesi kattilassa ja lisää kanaliemikuutiot. Seuraavaksi laita mukaan sipuli, valkosipulinkynnet sekä sitruunaruoho ja anna kiehua. Tämän jälkeen lisää limemehu, sahrami, inkivääri, kookossokeri sekä sriracha. Maistele välillä ja lisää/vähennä määriä mielesi mukaan jos siltä tuntuu. Sekoita mukaan maizenaa ja anna kiehua muutama minuutti jotta keitto sakenee. Heitä kattilaan n. 3/4 puskaa huolettomasti kookkaiksi paloiksi revittyä thai basilikaa sekä idut. Viimeisenä lisää merenelävät ja anna niiden lämmetä. Koristele annokset thai basilikan lehdillä.


Vinkki:  Thai basilikaa ei kannata missään nimessä jättää pois, se antaa välittömästi keiton liemeen aivan ihanan aromin. Vaikka sellaisenaan nuuhkittuna tuoksuukin aivan salmiakkikossulta, vie se thai-keitot ihan uudelle tasolle.


Mustekalaa... simpukoita... jättikatkarapuja... mausteita... *hyrisee tyytyväisenä*


 Sellaista näin perjantai-iltana. Tässä ei kookos maistunut mitenkään kovin dominoivasti, vaan lähinnä täydensi keiton yrttisen ja sitruksisen mausteista aromia. Ihan onnistunut oli, tosin mulle itselle jäi pieni kiusaava kutina että joku maku puuttuu (täydellisyydentavoittelija, I know...) mutta en mie saanut kiinni kuitenkaan että mikä se olisi ja muu perhe vakuutteli kilpaa että laita ehdottomasti blogiin. Ay ay captain, käskystä :D


2 kommenttia:

  1. heippa! Ihanan herkullisia Aasialaisia ruokareseptejä sulla ja makeita leivonnaisii tekis miel kokeilla kaikkii. Olen blogisi uusi lukija ja olen huomannut että ihanasti tuo persoonasi puskee esiin noista kirjoituksistasi :) keväisin terveisin Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan kovasti ja tervetuloa :) Ja ihana kuulla, kokeile pois vaan!

      Aasialainen ruoka on tosiaan ihan rakkautta ja kaikennäköinen pikkutarkka sokerileipurointi ja reseptien kehittely ehkä terapeuttisinta touhua ikinä! Molempiin kategorioihin todennäköisesti tulossa postausta vielä tällä viikolla että stay tuned ;)

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)