lauantai 1. helmikuuta 2014

Viikonloppuaamun kaura-speltti -vuokaleipä

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa lauantai kuin kiireetön brunssi perheen kanssa itseleivotun uunituoreen leivän ja smoothieiden kera? Viikonloppuaamut ovat ehkä mun suosikkihetket koko viikosta kun koko perheen voimin istutaan keittiössä lukemassa sanomalehtiä ja nautiskellaan aamiaisesta ilman hoppua yhtikäs mihinkään. Tänä viikonloppuna päätin olla ahkera ja (kerrankin) olla ajoissa pystyssä laittamassa aamiaista koko perheelle. En oikeastaan ole koskaan ollut erityisen innostunut leivän leipomisesta vaan enemmänkin ollut sokerileipuri, mutta nyt viimeaikoina on jostain syystä ihmeellinen vimma tullut kokeilla myös erilaisia leipiä ja sämpylöitä. Tänä aamuna ohjelmassa oli mukavan nopeatekoinen kaura-speltti -leipä auringonkukansiemenillä.




Ainesosat:

2½ dl vettä
n. 15 g hiivaa (1/3 pkt)
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
3 dl spelttijauhoa
 + pinnalle auringonkukansiemeniä.


Ohje:

Murusta ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää seuraavaksi hunaja, kaurahiutaleet ja n. 1dl jauhoista ja sekoita hyvin. Viimeisenä lisää öljy sekä loput jauhot ja vaivaa taikina huolellisesti (itselläni siis yleiskone surisi tässä vaiheessa ;). Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpöiseen paikkaan reiluksi puoleksi tunniksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja öljyä pitkulainen leipävuoka huolellisesti. Kaada taikina vuokaan, lisää pinnalle auringonkukansiemenet ja paista noin 30 minuuttia.


Vinkki: Itsellä about 20-25 minuutin jälkeen pinta ja sisus vaikuttivat kypsiltä, mutta ottaessani leivän vuoasta pohja oli yhä pehmeä. Jotta saisin pohjasta samanlaisen kiinteän ja rapeahkon kuin pinnastakin, käänsin leivän "ylösalaisin" ja laitoin takaisin uuniin vielä muutamaksi minuutiksi. Tämän jälkeen koostumus oli täydellinen joka puolelta, sisältä ihanan pehmoinen mutta leivässä oli silti kunnon pinta.




Tämä oli kyllä niiiin hyvää ja tarpeeksi nopeatekoinen että aamullakin ehtii hyvin leipaista ja tehdä päivästä heti astetta spesiaalimpi. Tämän tytön unenlahjoilla (eikä aamukärsivällisyydellä) ei hirveästi sämpylöitä pyöritellä mutta vuokaleivät on ihanan vaivattomia tehdä. Koostumus tässä oli just sellainen niinkuin tykkään, eli pehmeä sisältä mutta pinnalta oli kuitenkin vähän kiinteämpi ja rapeampi eli ei mitään höttöpullaa. Auringonkukansiemenet toi myös kivasti makua ja jujua näihin, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! :)





Ette uskokaan miten mahtavasti tämän kruunasi eilisillan blini-dinneristä jäänyt mäti ja tuorejuusto ;) Ei sitä paremmin näin koeviikon keskellä erityisen ansaittu viikonloppuaamu voisi alkaa!





PS. Unohdin tuossa ensimmäisessä postauksessa mainita että mut löytää myös Instagramista nimellä siruellav, jonne päivittelenkin ahkerasti paitsi ruokajuttuja, mutta myös muutakin hömppää! :)


2 kommenttia:

  1. Hyvännäköistä leipää sinullakin. Samaa mieltä olen kanssasi, omatekoinen leipä on kyllä ihan parasta, ei kaupan leivät kyllä pärjää millään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)) Oli kyllä tosiaan hyvää ja kaikki omatekemä nyt tosissaan hakkaa ne kaupan pullahödöt ihan kuusi-nolla!

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)