lauantai 8. helmikuuta 2014

Porkkanavuokaleipä timjamilla

Nyt mie vihdoin tein sen! Leivän jossa oli todella rapea kuori, ihanan pehmoinen sisus ja maku ennemänkin kuin kohdallaan! Ai vitsit tätä onnellisuutta, sen rakenne oli niin loistava :D Onhan tässä tietenkin vielä paaaaljon kehityttävää mutta näin kun toista kertaa koskaan tein vuokaleipää, olen tyytyväinen kuinka hyvin tämä onnistui. Tämän leivän leivoin tänä aamuna perheen yhteiselle viikonloppuaamiaiselle ihanan trooppisenraikkaan appelsiini-vadelma-smoothien kaveriksi.

Selailin tuossa yksi päivä Suklaapossun blogia, inspiroiduin hänen porkkana-timjami -limpustaan/-sämpylöistään ja päätin soveltaa oman reseptini tästä yhdistelmästä. Itse kuitenkin inhoan sämpylöiden tekemistä (mun hermo ei kestä sitä pyörittelyä ja käsin vaivaamista :D) ja halusin tehdä vuokaleivän. Vuokaleivät on niin ihanan helppoja ja nopeita (herkullisuudesta puhumattakaan!) että viikonloppuaamunakin ehtii oikein mukavasti tehdä koko perheelle uunituoretta aamiaisleipää. En juuri koskaan seuraa reseptejä tarkasti vaan aina kehitän jotain omaa, joten kokemattomalle leipäleipurille tämä kokeilu oli melkoinen sika säkissä mutta ehdottomasti tulee tehtyä toistekin, piti heti tulla kirjoittamaan ohjetta ylös! :D Mulla on jostain syystä hirmuinen leivänleipomisinto meneillään ja kaappi täynnä erilaisia jauhoja ja jyviä joten tämä ei varmasti jää viimeiseksi leipäohjeeksi tässä blogissa.




Ainesosat:

 2 dl vettä
2 suurta porkkanaa keitettynä ja soseutettuna (= n. 1 dl sosetta)
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 tl timjamia
0,5 rkl hunajaa
2 dl täysjyvä-grahamjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl öljyä


Ohje:

 Aloita kuorimalla ja keittämällä porkkanat pehmeiksi. Jäähdytä pehmeät porkkanat esim. siivilässä kylmän veden alla, painele ylimääräinen neste pois talouspaperilla ja soseuta sauvasekoittimella. Mittaa (yleiskoneen)kulhoon 2 dl kädenlämpöistä vettä, lisää kädenlämpöinen porkkanasose ja sekoita. Murusta hiiva vesi-porkkanasose-seokseen ja nypi huolellisesti jotta hiiva sekoittuu kunnolla mukaan. Lisää suola, timjami ja hunaja. Jauhoista ensimmäisenä lisää grahamjauhot ja aloita taikinan alustaminen. Vähitellen lisää sämpylä- ja vehnäjauhotkin ja alusta taikina kimmoisaksi "palloksi". Viimeisenä laita mukaan vielä öljy ja vaivaa tasaisesti taikinaan. Anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia, kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.


Öljyä leipävuoka, kaada taikina vuokaan ja ripottele leivän päälle vehnäjauhoja. Anna kohota liinan alla vielä toiset puoli tuntia jonka aikana lämmitä uuni 200 asteeseen. Uunin vielä ollessa kylmä laita sen pohjalle/alaosaan tyhjä leivinpelti. Uunin lämmön saavuttaessa 200C kaada leivinpellille reilusti vettä, aseta leipävuoka uunin keskitasolle ja paista n. 45 minuuttia. Itse käänsin 25 minuutin jälkeen leivän ylösalaisin vuoassaan ja paistoin leipää niin päin kymmenisen minuuttia. Sen jälkeen otin leivän kokonaan pois vuoasta ja asetin sen sellaisenaan uunin ritilälle paistumaan vielä noin 10 minuutiksi. Tämän jälkeen rakenne hipoi mun kotikeittiön standardeilla täydellisyyttä; erittäin rapea pinta, pehmeän mehevä sisus ja kaunis väri. Kypsän leivän tulisi kuulostaa uunista otettaessa ontolta kun sen pohjaa koputtelee.




Vinkki: Uunin alaosan leivinpellillä höyryävä vesi saa aikaan rapean paistopinnan jättäen sisuksen pehmeäksi.

Vinkki: Porkkanasoseella leivästä tulee uskomattoman mehevää, porkkanaleipää tehdessä käyttäkää ehdottomasti porkkanaa sosemuodossa eikä raasteena. Koostumuksesta tulee ihana! :)





Olen niin tyytyväinen tämän kokeilun onnistumiseen, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä vaikkei kokenut leipuri olisikaan. Tämän tekeminen on todella helppoa ja  kestää vain noin 2 tuntia kohotuksineen ja paistoineen, ei siis mikään mahdottomuus viikonloppuaamunakaan leipoa vaikkei heräisikään kuudelta. Ai vitsit miten herkkua tämä olikaan uunituoreena ja lämpimänä tuorejuuston kera! Ja se onnistunut rapea pinta... tästä riittää hyvää fiilistä loppupäiväksi :D

4 kommenttia:

  1. Kannattaa kans kokeilla lipstikkaa leivässä! Ihan superhyvää *--* tuoreena tietty maidtuu enemmän, mutta kuivattuna myös tosi hyvää! (kuivattuna ehkä tosin kannattaa laittaa piirun verran enemmän, jotta varmasti maistuisi (?))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaa okei, kiitos vinkistä! Tosin täytyy myöntää että mulla ei ollut pienintäkään hajua että mitä tuo on mutta Google kertoi :D Mutta pidän mielessä tulevaisuutta varten! :)

      Poista
  2. Onnittelut onnistumisesta! Siitä tulee aivan mahtavat fiilikset. On muuten tosi mehevän näköinen. Ja mahtava juttu tuo rapea kuori! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onnistumisen tunne on tosiaan niin parasta mitä on! Kiitos :)

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)