sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Pataleipä

Kyllä, minäkin. Leivontablogeissa jyllää tällä hetkellä sellainen pataleipäbuumi että pakkohan sitä oli itsekin kokeilla ja kieltämättä tosi kauniin leivän sai aikaiseksi! Jos pidät maalaisleipätyyppisestä vähän tummemmasta, rouheammasta ja hiivaisemmasta mausta, tämä on sinun reseptisi. Ilman sopivaa uunipataa piti Luumukan vinkistä vähän soveltaa ja paistaa leipä teräskattilassa mutta toimii!




Ainesosat:

2 dl sämpyläjauhoja
3 dl grahamjauhoja
2 dl kauraleseitä
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 lämmintä vettä (n. 42 astetta)
1,5 rkl hunajaa

+ tippa öljyä kattilaan
+ hiukan vehnäjauhoja pinnalle ja taikinapalleron pyöräyttämiseen


Ohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada kulhoon (mieluusti posliininen/lasinen tai muu mihin tuorekelmu tarttuu hyvin) ja kaada vesi joukkoon. Sekoita puuhaarukalla huolellisesti ja peitä kulho tiukasti kelmulla. Anna kohota kelmun alla 12-18 tuntia (itsellä oli justjust se 12h).

Kaavi taikina jauhotetulle pinnalle ja pienessä jauhoripauksessa pyöräytä palloksi. Peitä kelmulla noin puoleksi tunniksi. Sillä aikaa laita teräskattila uuniin ja laita se lämpenemään 225 asteeseen. Uunin (ja kattilan) ollessa kuuma pyyhkäise tippa öljyä kattilan pohjaan ja reunoihin ja heitä taikina kattilaan. Halutessasi ripottele päälle vähän vehnäjauhoja ja tee viiltoja jne. Paista kannen alla ensin 30 minuuttia, sen jälkeen 15 min ilman kantta ja koska en ollut vieläkään tyytyväinen leivän rakenteeseen, paistoin leipää vielä n. 10 minuuttia uuniritilällä ilman kattilaa. Ennen leivän yksinään uuninritilällä paistoa suosittelen laittamaan uunin pohjalle kuumalle pellille vettä. Ai nams sitä rapeaa pintaa.




Tämä leipä maistui huomattavasti erilaiselta kuin aiemmat leipäni, happamampi ja hiivaisempi. Maalaisleipä-tyyppinen olisi hyvä sana kuvailla tätä. Maun kannalta tämänkaltainen leipä kannattaa tuhota heti samana päivänä jottei leipä käy maistumaan liian hiivaiselta. Jos pidät enemmän pehmeämmänmakuisesta ja "makeammasta" leivästä, suosittelen kokeilemaan ennemmin tätä timjamista porkkanaleipää joka on oma suosikkini.

Olen tosi tyytyväinen kuinka täydellisen rapean ja kauniin kuoren sain, mutta näin jälkiviisaasti funtsittuna olisi tätä voinut ehkä paistaa vielä muutamia minuutteja lisää. Hyvin kuitenkin onnistui rakenne ottaen huomioon että en ollut ennen tätä koskaan edes miettinyt leivän tekoa tällä tekniikalla. En ollut koskaan tehnyt taikinaa tekeytymään edellisenä päivänä, en ollut koskaan kokeillut vaivaamatonta leipää enkä todellakaan kokeillut kattilassa paistamista. Mutta hyvähän siitä tuli! :)





PS. Tein tämän seuraksi vielä ihanat trooppiset vihersmoothiet (todellakin paras smoothie jota olen koskaan maistanut) mutta koska olen harvapäinen tahvo, niistä lisää myöhemmin! :)


2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä leipää ja varmasti hyvää. Taidanpa itsekin leipoa viikonlopuksi jotain hyvää leipää, alkoi taas tehdä mieli omatekoista leipää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana koostumus kyllä kieltämättä tuli padassa paistaen! :) Mulla onkin tässä jo melkein tavaksi tullut aina lauantai-aamuisin leipoa tuoretta aamiaisleipää koko perheelle. Niin herkkua ja heti saa aamusta vähän spesiaalimman, ei ne kaupan valmisleivät meinaan koskaan vedä vertoja ihan uunituoreelle leivälle!

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)