sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Maailman paras porkkanakakku


EDIT: PARANNELTU VERSIO TÄÄLLÄ!


... vai eikös juuri näin kaikissa leivontablogeissa sitä omaa porkkanakakku-reseptiä tunnuta ylistävän? ;) Ei mutta ihan oikeasti, olen aiemmin kokeillut varsin tunnetuista lähteistä porkkanakakku-reseptejä mutta löytänyt omaan makuuni paljon parantamisen varaa. Mulla on jo ainakin viikon tehnyt ihan himona mieli porkkanakakkua ja nyt viikonloppuna päätin en ainoastaan leipoa porkkanakakun, vaan myös kehitellä reseptin jossa yrittäisin korjata aiempien kakkujen puutteet. Ja ei nyt tarkoitus kehuskella mutta en mie kyllä tästä reseptistä enää koskaan luovu. Siis en koskaan. :D Niin täydellisen ja suussasulavan kostea ja pehmeä (siis aina käyttäkää porkkanasosetta, eikä raastetta!), todella mausteinen ja kruunattu kahdella kuorrutekerroksella. Siinä oli kuulkaas taivas lautasella ;)




Ainesosat:

Kakku:

4-5 suurehkoa porkkanaa keitettynä ja soseutettuna
3 dl fariinisokeria
2 dl öljyä
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
3 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
0.75 tl suolaa


Kuorrute:

200g tuorejuustoa (maustamaton Philadelphia)
75g pehmeää huoneenlämpöistä voita
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
(+ halutessasi tomusokeri-kahvi -seosta pinnan marmorointiin)


Koristeeksi:

Kuivattuja porkkanalastuja


Ohje:

Aloita keittämällä porkkanat ihan pehmeiksi jonka jälkeen jäähdytä ne esim. siivilällä ja kylmällä vedellä. Taputtele liinalla/paperilla pois liika vetisyys ja soseuta porkkanat huolellisesti tasaiseksi soseeksi. Vatkaa sen jälkeen fariinisokeri ja öljy hyvin keskenään, lisää kananmunat koko ajan vatkaten ja lopuksi vielä porkkanasose. Sekoita erillisessä kulhossa kuivat aineet ja yhdistä ne seokseen. Älä enää vatkaa voimalla tässä vaiheessa, vaan sekoita aineet vain nopeasti. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen ja sillä välin voitele ja korppujauhota n. 23cm irtopohjavuoka. Paista kakkua n. 55-60 minuuttia tai kunnes kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan viitisen minuuttia jonka jälkeen kumoa kakku. Jätä kuitenkin vuoka kakun päälle jotta kakku pysyisi säilyttää mehevyytensä. Anna jäähtyä täysin ennen kuin leikkaat kakun kahtia.




Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kuorrutteen tekemistä jotta se on pehmeää ja notkeaa. Vatkaa voita ensin yksinään minuutin verran ja lisää sitten notkistettu tuorejuusto ja vatkaa hyvin. Yhdistä tomusokeri, vaniljasokeri sekä kaneli keskenään ja lisää ne sitten erissä voi-tuorejuusto -seokseen vatkaten voimakkaasti. Levitä vajaa puolet täytteestä halkileikatun kakun pohjakerrokselle, nosta kansikerros päälle ja levitä loput kuorruteesta kakun päälle.

Marmorikuviota varten sekoita tomusokeria vahvaan kahvitippaan kunnes saat pursotukseen sopivanjuoksevan koostumuksen. Pursota pursotuspussilla/kulmasta aukileikatulla minigrip-pussilla kakun päälle sisäkkäin ympyröitä aloittaen ihan pikkuympyröistä keskeltä ja suurentaen kakun reunoja kohti mennessä. Vedä cocktail-tikulla viivoja kakun keskeltä reunoja kohti.

Keskustan oransseja koristeita varten suikaloi juustohöylällä porkkana ohuiksi suikaleiksi ja paahda niitä uunissa 125 asteessa puolisen tuntia kunnes ne kippuroituvat ja rapeutuvat.




Vinkki: Kakkua ei kannata tehdä tarjoilupäivänä, koska kakku mehevöityy yön yli jääkaapissa ollessaan ja silloin maut vasta todella kehittyvät ja tasaantuvat. Ehdottomasti tarjoa vasta seuraavana päivänä! Itsekin leivoin, täytin ja koristelin kakun eilen mutta syötiin vasta tänään. Tosin paahdetut porkkanalastut kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua jotta ne olisivat rapeita.




Tämä on kyllä tosiaan aivan järjettömän hyvää, ehdottomasti kokeilkaa tätä reseptiä! Uskokaa minua, jokainen tarvitsee palan tätä elämäänsä :D Mie rakastan kanelia ja kardemummaa ihan yleisestikin kaikessa ja tässä ne todella pääsevät esille, ihanan mausteinen ja lämmittävä näin talven kylminä pakkaspäivinä :) Fariinisokerin aromi vielä korostaa kakun mausteisuutta ja siinä on kyllä niin match made in heaven. Ihanan tahmeankostea kakku ja mitä muuta tässä oikein voisi sanoa, porkkanakakku nyt vaan on ehdottomasti yksi mun lemppareita kaikista maistamistani kakuista.


8 kommenttia:

  1. Rakastan porkkanakakkua ja luomuksesi näyttää erittäin onnistuneelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli ;) Vaikka itse sanonkin niin kyllä tää resepti hakkaa ihan 6-0 kaikki aiemmat "valmiit reseptit" mitä olen kokeillut. Kannattaa ehdottomasti kokeilla joskus! :)

      Poista
  2. Näyttää tosi herkulliselta, söisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä muuten olikin onnistunut! :D Tästä reseptistä en kyllä enää koskaan poikkea. En ikinä.

      Poista
  3. Mä RAKASTAN porkkanakakkua. En oo kyllä koskaan kokeillut porkkanasoseella tehtyä, pitänee joskus testata. Ootko muuten maistanut sellasia versioita, missä on ananasmurskaa? Ne on kuulemma aika mehukkaita myös, mutta ite en oo vielä kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä on kaksi tossa asiassa!! :) Etenkin kun laittaa paljon mausteita (kanelia ja kardemummaa siis) niin se on parasta mitä on. Ja jättää ehdottomasti pähkinät+mantelit sun muut pois! Sit se on täydellistä. En pidä kaikista täytekakuista esim. marjoilla/hillolla täytetyistä kermakakuista ja muutenkaan en syö kakkuja usein mutta tätä kyllä vetäisin vaikka maailman tappiin ja onnellisena :D Niin parasta oikeesti!

      Tee ihmeessä soseeseen eikä raasteeseen, kakusta tulee NIIN PALJON mehevämpi, oikeasti. Niin kostea, tahmea ja mehevä ja aaaaah! Mua myöskin häiritsi raastekakuissa se raastesuikaleiden hankaluus kakkua leikatessa ja muutenkin kakku on siten paljon vähemmän mehevä. Ananaksella en ole koskaan kokeillut, voisi joskus kyllä. Tosin näinkin tulee niin täydellinen että ihan hevillä en tästä nimenomaisesta reseptistä poikkea ;) Vaikka yleisesti ottaen rakastan kokeilla jotain uutta joka kerran kun leivon, tähän mun porkkanakakku-reseptiin mulla on vähän sellainen "if something isn't broken, don't fix it"- asenne :D

      Poista
  4. Porkkanakakku on ihanaa! Mäkin kehitin parisen viikkoa sitten porkkanakakkuohjeen, jossa käytin kans sosetta. Se oli aivan maailman parasta! http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/01/porkkanakakku.html Tää ohje on hyvin samanlainen, eli taatusti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie itseasiassa näinkin kuvia tuosta sun luomuksesta ja siitä pöllin idean käyttää myös koristeena kuivattuja porkkanalastuja! :) Ja varmasti oli ihanaa sunkin oma mutta kyllä tää munkin versio kicked ass, hahah ;)

      Poista

Ole ihana ja jätä kommentti :)